SASTANCI S RUSIMA

EKSPLOZIVNE OPTUŽBE BIVŠEG TRUMPOVOG SAVJETNIKA KOJE ĆE UZDRMATI BIJELU KUĆU Bannon opisao što se događalo u Trump Toweru: 'Zašto nisu zvali FBI!?

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 03.01.2018. u 15:01

Carlos Barria / Jonathan Bechman / Reuters / Profimedia / Alamy

Donald Trump, Steve Bannon, Donald Trump Junior

 

Steve Bannon, bivši glavni strateg i savjetnik Donalda Trumpa, opisao je sastanak u Trump Toweru između grupe Rusa i predsjednikova sina Donalda Jr. i zeta Jareda Kushnera kao "izdajnički i nepatriotski čin", piše novinar Guardiana David Smith.

Razgovarajući s novinarom Michaelom Wolffom Bannon je upozorio da će se istraga o navodnoj povezanosti Trumpove kampanje s Kremljom usredotočiti na pranje novaca i dodao da će "Dona Juniora (Trumpov sin, op.a.) slomiti kao jaje na državnoj televiziji".

Ove tvrdnje Bannon je iznio Wolffu u sklopu razgovora koji je autor s njim napravio za knjigu "Vatra i bijes: "Unutar Trumpove Bijele kuće", a koja sadrži više od 200 intervjua sa samim predsjednikom SAD-a, njegovim užim krugom te osobama iz američke administracije. U željno iščekivanoj knjizi Wolff secira Trumpov boravak u Bijeloj kući, sa svim skandalima, intrigama i kontroverznim potezima koji su obilježili dosadašnji tijek njegova mandata.

Bannon, koji je tri mjeseca služio kao glavni voditelj Trumpove kampanje, a potom sedam mjeseci kao glavni strateg Bijele kuće prije nego se vratio u ozloglašeni Breitbart, ima centralnu ulogu u knjizi koju novinar Guardiana opisuje kao "opaku, okrutnu dramu". To ga nije spriječilo da otvoreno opisuje svoj boravak u Bijeloj kući ili kritizira druge osobe blizu predsjednika. To se naročito odnosi na Trumpova sina Donalda Jr., zeta Jareda Kushnera (koji ima izuzetno veliki broj značajnih funkcija u Trumpovoj administraciji) i bivšeg čelnika Trumpove kampanje Paula Manaforta. Naime, dotični trojac je u lipnju 2016., prije nego se Bannon pridružio kampanji, bio na sastanku u Trump Toweru, New York, s ruskom odvjetnicom Natalijom Veselnitskajom

Na sastanak su otišli na preporuku osobe od povjerenja koja im je obećala dokumente koji će inkriminirati Trumpovu protukandidatkinju Hillary Clinton, umjesto da FBI-u prijave da strana sila pokušava utjecati na američke izbore. Nakon što mu je priopćeno za dokumente koje imaju Rusi, Donald Junior je u e-mailu odgovorio "Volim ovo". 

Da je sastanak zaista održan, otkrio je New York Times u srpnju prošle godine, na što je Donald Junior rekao da na njemu nisu dobili materijale koji bi im bili od bilo kakvog značaja. Kako piše Wolff, Bannon time nije nimalo oduševljen:

 - Tri osobe iz samog vrha kampanje smatrale su da je dobra ideja da se sastanu s predstavnicima strane vlasti u Trump Toweru, u konferencijskoj sobi na 25. katu, bez odvjetnika. Nisu imali odvjetnika sa sobom. Čak i da to ne smatrate izdajničkim i nepatriotskim ili naprosto lošim, a ja mislim da je taj sastanak bio sve nabrojano, trebali ste odmah kontaktirati FBI.

Bannon je, prema pisanju Wolffa, rekao da bi, ako se takav sastanak već trebao održati, bilo pametnije da je bio održan u Holiday Innu u Manchesteru u državi New Hampshire s odvjetnicima koji će se sastati s tim ljudima. Nakon toga bi bilo koju informaciju mogli proslijediti Breitbartu, nekom sličnom mediju ili drugom mediju koji uživa veći legitimitet, smatra Bannon.

 - U tom slučaju niste ništa vidjeli, ništa ne znate, zato jer to ni nije potrebno... No, oni su imali skup mozgova kakav su imali. 

Podsjetimo, prošlog svibnja pokrenuta je specijalna istraga o potencijalnoj umiješanosti ruskih vlasti u američke predsjedničke izbore 2016., na čijem čelu je Robert Mueller III. Istraga je pokrenuta nakon što je Trump otpustio šefa FBI-a Jamesa Comeyja, a do sada je polučila četiri optužnice protiv ljudi iz Trumpova užeg kruga, među njima i gore spomenutog Manaforta i bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna. I dok Manafort niječe krivnju za pranje novaca, za što je optužen, Flynn je priznao da je lagao FBI-u.

Bannon je kritizirao Trumpovu odluku da otpusti Comeyja, a Wolffu je rekao kako su nade Bijele kuće da će Mueller brzo končati istragu "duboko promašene".

 - Jasno je kamo ovo vodi. Ovo je sve o pranju novca. Mueller je odabrao tužitelja specijaliziranog za pranje novca. Njihov put da za*ebu Trumpa ide preko Paula Manaforta, Dona Juniora i Jareda Kushnera. To je jasno vidljivo kao dlake na vašem licu. 

Naime, prošlog mjeseca otkriveno je da federalni tužitelji imaju izvješća iz Deutsche Banka, dobivena sub-poenama, koja je posudila stotine milijuna dolara Kushnerovom carstvu nekretnina. Stoga Bannon nastavlja: "Put će ići kroz Deutsche Banku i sranja vezana uz Kushnera. Taj lik je ljigav. Oni će brzo "okrenuti" ta dva tipa (Manaforta i Kushnera) i reći im da surađuju s njima" - zaključuje Bannon i poentira o cijeloj situaciji.

 - U Bijeloj kući sjede na plaži i nastoje zaustaviti uragan pete kategorije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo