ZAPALJIVI DETALJI

EKSPLOZIVNI UVID U FUNKCIONIRANJE TRUMPOVE ADMINISTRACIJE Bivši šef FBI-ja: 'Predsjednik SAD-a se ponaša kao mafijaški boss!'

 
 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump ponaša se poput “mafijaškog bossa nesputanog istinom”, jedna je od glavnih poruka iz knjige bivšeg, otpuštenog, direktora FBI-a Jamesa Comeyja.

Njegova knjiga “A Higher Loyalty” bit će objavljena idući tjedan, u utorak, ali već se mjesecima željno iščekuje. Njezin je sadržaj bio obavijen velom tajne. Osobe koje su imale pristup rukopisu navodno su, prenosili su svojedobno mediji, morale potpisati ugovor o povjerljivosti i koristiti se posebnim šiframa kako bi mu pristupile zbog onoga što je skrivao - novi eksplozivni, potencijalno zapaljiv uvid u funkcioniranje Trumpove administracije, ali i ličnosti. Pretpostavlja se da će i ona, nakon što bude objavljena u cijelosti, prouzročiti kaos u Bijeloj kući, baš kao i nedavno objavljena knjiga novinara Michaela Wolffa “Vatra i bijes: u Trumpovoj Bijeloj kući”.

Zasad svjetski mediji, među kojima i Guardian, “trančiraju” dostupne isječke.

Inicijacija u obitelj

Comey u knjizi, među ostalim, opisuje svoj prvi posjet Trumpovu tornju u siječnju 2017. godine. Tamo je došao brifirati Trumpa o dosjeu koji je izradio Christopher Steele o navodnim Trumpovim vezama s Rusijom (kao i zlatnom tušu s prostitutkama u Moskvi), a koji je već mjesecima kružio Washingtonom. Comey piše da mu se činio niži nego u debati s Hillary Clinton, prenosi Guardian.

“Lice mu se činilo pomalo narančasto, sa svijetlim polumjesecima ispod njegovih očiju gdje je, pretpostavljam, stavio male naočale za solarij, i impresivno aranžiranom, svijetlom plavom kosom koja je, izbliza, izgledala kao da je sva njegova. Sjećam se da sam se pitao koliko mu treba ujutro da je složi”, napisao je Comey koji se dotaknuo i rasprave Trumpova tima o političkim posljedicama dosjea te mogućim strategijama odgovora na njegov izlazak u javnost. To su radili dok su obavještajni šefovi bili u sobi.

REUTERS
James Comey

“Sranje, pokušavaju od svakoga od nas napraviti ‘amica nostra’, našeg prijatelja. Uvući nas. Zvuči ludo, no odjednom sam imao osjećaj [...] da nas pokušava sve učiniti dijelom iste obitelji.” To ni izbliza nije jedini put da Comey opisuje Trumpa kao bossa, a njegovo predsjednikovanje izjednačava sa “šumskim požarom”. Opisao je i sastanak s Trumpom u veljači 2017. godine, kojemu je prisustvovao tadašnji šef kabineta Reince Priebus. “Susret me ostavio potresenim.

Nikad nisam vidio takvo što u Ovalnom uredu. Našao sam se uvučen u Trumpovu orbitu, i samome su mi dolazila sjećanja na moju raniju karijeru tužitelja protiv mafije. Tihi krug pristanka. Boss u potpunoj kontroli. Zakletve na lojalnost. ‘Mi protiv njih’ pogled na svijet. Laganje oko svih stvari, malih ili velikih, u službi nekog koda lojalnosti koji organizaciju stavlja iznad morala i istine”, piše Comey.

Fiksacija

Navodi i kako je Trumpu tijekom njihova prvog sastanka rekao da osobno nije pod istragom. Piše kako se Trump fiksirao na optužbe o “zlatnom tušu”, odnosno da je pozvao prostitutke u svoju hotelsku sobu u Moskvi tijekom izbora Miss Universe 2013. godine. U kasnijem telefonskom pozivu mu je Trump, tvrdi Comey, negirao najekstremnije optužbe. Inzistirao je da je germafob.

“Nema šanse da bih dopustio ljudima da pišaju jedni po drugima oko mene”, uvjeravao ga je Trump. Comey tvrdi da se na to smijao, ali i dodaje “kako je pretpostavio da je predsjednički apartman u Ritz-Carltonu u Moskvi dovoljno velik da germafob bude na sigurnoj udaljenosti od te aktivnosti”. Iako je to pomislio, priznaje, to mu nije rekao.

Prisjeo mu smijeh

Trump se u najmanje četiri prilike dotaknuo tog dosjea i tražio da FBI provede istragu tih optužbi kako bi se dokazalo da su one neistinite, a sve zato što su, kako piše Comey, bile bolne za Trumpovu suprugu Melaniju. Smetalo mu je “ako bi postojala čak i šansa od jedan posto da bi njegova supruga Melania mislila da je to istina”.

Prisjetio se i svibnja 2017. kada je bio otpušten. Kad su ostali to vidjeli na vijestima, dok je on držao govor u Los Angelesu, prvo je mislio da je riječ o praktičnoj šali. “Kada sam vidio te iste riječi, ‘Comey otpušten’, nisam se više smijao”, napisao je Comey koji navodi u knjizi da ga je, nakon što je dobio otkaz, nazvao John Kelly, bivši ministar domovinske sigurnosti, a sada šef Trumpova kabineta. Rekao mu je kako “mu je zlo zbog toga što je otpušten i da namjerava dati otkaz u znak prosvjeda. Rekao je kako ne želi raditi za nečasne ljude koji bi nekoga poput mene tretirali na taj način. Apelirao sam na njega da to ne radi, tvrdio da zemlja treba principijelne ljude oko ovog predsjednika. Pogotovo oko ovog predsjednika”, napisao je bivši direktor FBI-a.

Comey piše i da SAD plaća visoku cijenu za izbore 2016. godine. “Ovaj predsjednik je neetičan, nesputan istinom i institucionalnim vrijednostima. Njegovo je vodstvo transakcijsko, vođeno egom i osobnom lojalnošću”, tvrdi Comey koji je otkrio kako je Baracku Obami rekao da se “užasava iduće četiri godine”. Trumpa nikad nije vidio da se smije, što smatra znakom njegove nesigurnosti, nesposobnosti da bude ranjiv ili da riskira priznajući tuđi humor, što je, piše, vrlo tužno kod lidera, a pomalo zastrašujuće kod predsjednika.

Donald Trump o detaljima iz knjige: Comey je lažljivi ljigavac

Za mnoge jedna od najglasnijih bombi tijekom Trumpove administracije, otkaz direktoru FBI-a Jamesu Comeyju, eksplodirala je u svibnju prošle godine. Iako je prošlo podosta vremena, tema i dalje intrigira javnost, što dokazuje i iznimna potražnja za novom knjigom.

Prema službenom objašnjenju Ministarstva pravosuđa, Comey je najuren zbog načina na koji je vodio istragu upotrebe privatnog e-mail servera Hillary Clinton dok je bila državna tajnica. Mnogi su zbog tajminga otkaza posumnjali u tu verziju i smatrali da je u pozadini nešto drugo, primjerice istraga tzv. ruske veze. Naposljetku je i sam Trump, u intervjuu, rekao kako mu je “stvar s Rusijom” bila na pameti kad je donosio odluku.

Nakon što je najuren, Comey nije puno pričao. Doduše, bio je na saslušanjima i objavljivao nešto pomalo na Twitteru, no čini se da je za to vrijeme vrijedno tipkao. “Gospodine predsjedniče, američki će narod vrlo skoro čuti moju priču. I onda će sam presuditi tko je častan, a tko nije”, poručio je Comey prošli mjesec.

U svakom slučaju, otpuštanje Jamesa Comeyja dovelo je do imenovanja posebnog istražitelja. Donald Trump negira optužbe i istragu naziva lovom na vještice. A sada je Comeyja, zbog knjige, nazvao “lažljivim ljigavcem”. (M.H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:58