DESNO RASPOLOŽENJE

'EKSTREMNA DESNICA U EUROPI JAČA, NASILNI ISPADI SVE SU ČEŠĆI' Europol upozorava da je sve više mladih koji su opčinjeni radikalnom ideologijom

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 25.09.2019. u 14:33

Members of the anti-immigrant group Soldiers of Odin Estonia attend a torch-lit procession during Independence Day celebrations in Tallinn, Estonia, February 24, 2016. REUTERS/Ints Kalnins - GF10000322114
REUTERS

 

Europska policijska agencija Europol bilježi povećan broj uhićenja povezanih s desnim terorom. To stoji u povjerljivom 'Strateškom izvještaju' Europola do kojega su došli 'Süddeutsche Zeitung', NDR i WDR.

"Značajan porast" desnog raspoloženja "odražava se i kroz značajan broj nasilnih incidenata u mnogim zemljama članicama EU-a", navodi se u ovom dokumentu. Sam broj slučajeva uhićenja koja su, kako se navodi, povezana s desnim terorizmom tijekom posljednje tri godine bio je u stalnom porastu, s 12 slučajeva u 2016. na 44 u 2018. desne grupe su također pokazale konstantan interes za oružje i eksploziv, piše Deutsche Welle.

"Kako bi stekle fizičku sposobnost i ratne vještine upotrebe oružja”, kako se navodi u izvještaju, "članovi desnih grupa nastoje pridobiti vojno i sigurnosno osoblje, kako bi uz njihovu pomoć ovladali znanjem u oblasti nadzora i ratnih vještina". Važnu ulogu u tome igrala su i natjecanja u borilačkim sportovima, koja su koristili pripadnici desno ekstremne scene.

Ova institucija sa zabrinutošću napominje da desne radikalne organizacije i mreže postaju "sve popularnije" među mlađim i obrazovanijim slojevima stanovništva. Povećava se i transnacionalno umrežavanje ovih grupacija: Europol spominje mreže poput "Hammerskins", "Soldiers of Odin", u Njemačkoj zabranjenu "Blood & Honor", kao i grupu "Combat 18". Nekoliko pokrajinskih ministara unutarnjih poslova se izjasnilo za zabranu "Combat-a 18", dok savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer o tome još nije donio odluku. No, očekuje se da će Seehofer uskoro predstaviti plan novih mjera u borbi protiv desnog ekstremizma, a odgovarajuće prijedloge za to već su mu podnijeli iz Službe za zaštitu ustavnog poretka i Saveznog ureda za kriminal.

Nasilni napadi, prema Europolu, uglavnom su usmjereni protiv izbjeglica i azilanata, muslimana, političara ili političkih protivnika iz lijevog spektra, ali i protiv seksualnih manjina. Europska policijska agencija je izrazila žaljenje zbog toga što mnogi nasilni incidenti nisu prijavljeni, jer većina nasilnih ekstremno desnih djela u EU-u nisu prepoznata kao teroristička ili incidenti u vezi s terorizmom, nego se prema nacionalnom zakonodavstvu smatraju „ekstremističkim aktivnostima".

 

Stoga postoji jaz između javno dostupnih informacija i obavijesti koje države članice prijavljuju Europolu. "Kao rezultat toga, Europol trenutno nema sveobuhvatnu bazu podataka o svim desnim terorističkim incidentima koji su poznati državama članicama EU", žale se iz ove organizacije.

Konstantin von Notz, zamjenik predsjednika zastupničkog kluba Zelenih, smatra da je potrebno djelovati u segmentu razmjene podataka. "Europol svoju misiju prikupljanja, analiziranja i procjene informacija i obavještajnih podataka, kao i informiranju država članica EU, može ispuniti samo ako za to postoji osnova", rekao je von Notz. Postojeći "nedostaci u razmjeni informacija i kvaliteta podataka”, kako je rekao, još uvijek nisu otklonjeni. Pri tome, na europskoj razini trenutno ne postoji "jedinstvena definicija za osobe koje predstavljaju sigurnosnu opasnost”.

Potpredsjednica stranke Lijevica Martina Renner zahtijeva da se uzmu u obzir političke poruke tih djela vezanih za jačanje desnice u društvu. Ona tvrdi da bi kriminalistički policajci ”koji prijestupnike prerano odbacuju kao spontano radikalizirane ili alkoholizirane, trebali razumjeti da ta djela imaju poruke s političkim jezgrom, a koje opet imaju veze sa situacijom jačanja desnice u društvu".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo