REVOLUCIJA

EKVADOR U PLAMENU Bijesni prosvjednici provalili u zgradu parlamenta, vlada pobjegla iz glavnog grada

 
 REUTERS

Sukobi prosvjednika i snaga sigurnosti u Ekvadoru, koji traju već tjedan dana, ne pokazuju znakove jenjavanja, a u utorak navečer skupina prosvjednika čak je probila policijski kordon i provalila u zgradu parlamenta prije nego što ih je policija istjerala suzavcem.

Radi se o najnovijoj u nizu eskalacija prosvjeda koji je počeo odlukom predsjednika Lenina Morena o rezanju poticaja za naftne derivate, zbog čega su cijene goriva naglo narasle. Skupine građana počele su kampanju prosvjeda u kojoj su blokirale ceste, zauzele naftna postrojenja i ušli u sukobe s policijom.

Mounted riot police are seen near the National Assembly during protests against Ecuador's President Lenin Moreno's austerity measures, in Quito, Ecuador October 8, 2019. REUTERS/Daniel Tapia
Daniel Tapia / REUTERS

Udruge

Vlada je proglasila izvanredno stanje u sklopu pokušaja suzbijanja prosvjeda, koji su počeli okupljati sve više dijelova društva. Prosvjedi su počeli sa zaposlenima u prijevozu, proširili se na studente, da bi im se u konačnici pridružile i udruge domorodaca, među njima i najveće udruženje domorodaca, Konfederacija starosjedilačkih naroda Ekvadora. U ponedjeljak su prosvjednici zapalili policijsko oklopno vozilo, razbijali prozore na automobilima, provaljivali u trgovine i gađali policiju kamenjem. Policija je uzvratila suzavcem, a na internetu su osvanule snimke policije kako mlati prosvjednike koji leže na podu.

Prema osobnom tajniku predsjednika, Juanu Sebastianu Roldanu, dosad je uhićeno oko 570 ljudi, za zločine napada na ljude, te uništavanje javnog i privatnog vlasništva. Predsjednik Moreno bio je prisiljen preseliti sve aktivnosti vlade u grad Guayaquil iz glavnog grada Quitoa, gdje su prosvjedi onemogućili sigurno održavanje sjednica. Moreno se u utorak sastao sa svim ministrima, i u televizijskom obraćanju poručio kako “ima podršku svih ekvadorskih institucija” te im zahvalio na “njihovoj obrani demokratskog sustava”.

Demonstrators protest against Ecuador's President Lenin Moreno's austerity measures, inside the National Assembly building, in Quito, Ecuador, October 8, 2019. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins     TPX IMAGES OF THE DAY
Carlos Garcia Rawlins / REUTERS

Optužio je prosvjednike da su pokušali puč protiv njega te da neće povući odluku o rezanju poticaja. Tijekom obraćanja pokraj njega su stajali vojni dužnosnici u uniformama.

Podrška

Potonje je relevantno jer, iako su prosvjedi starosjedilaca doveli do rušenja predsjednika Lucija Gutierreza 2005., do njegove ostavke ne bi došlo bez prešutne podrške vojske.

Moreno je za “pokušaj destabilizacije Ekvadora” optužio svojeg prethodnika, Rafaela Correu, tvrdeći da djeluje kao remetilački čimbenik uz podršku Nicolasa Madure, predsjednika Venezuele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:36