EL MENCHO

EL CHAPO JE PROŠLOST, NARKO KARTELI IMAJU NOVOG GAZDU U dva mjeseca pobio je oko 4 tisuće ljudi, a dolazi iz redova policije

 REUTERS

Nekadašnja potrčka velikog šefa Joaquina 'El Chapa' Guzmana i njegovog Sinaloa kartela, dileri iz Jalisco kartela nove generacije (CJNG), okrenuli su se protiv svog bivšeg gospodara i počeli mu otimati teritorij potkupljujući korumpirane policajce.

Na njihovom čelu je bivši policajac Nemesio Oseguera zvani 'El Mencho' koji je uspio u kratkom roku napraviti narko carstvo usput pregazivši slabije rivale, prenosi Reuters.

Pa iako je predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto dolaskom na vlast 2012. godine obećao uspostaviti red, čini se kako je zemlja ušla u novu spiralu nasilja.

Nieto je na početku imao uspjeha, te su samo četvorica sa spiska 37 najtraženiijih šefova narko mafije iz 2009. godine danas na slobodi dok su ostali mrtvi ili zatvoru.

No predah je bio kratak jer je u ratu kartela između lipnja i kolovoza ubijeno 3.800 ljudi, što pokazuje da je 'El Chapovim' uhićenjem samo došlo do porasta nasilja, budući da su stare kartele ubrzo zamijenili novi.

Posao u kojem se vrte milijarde dolara, a pipci ove narko hobotnice sežu preko Kine i Sjeverne Afrike pa sve do istočne Europe, tako je dobio novog gazdu, čini se još nemilosrdnijeg od prethodnika.

'Ljudi više ne vjeruju policiji. Svi misle da rade za El Manchov kartel, a oni su brutalni', kaže državni odvjetnik general Eduardo Almaguer.

'No, s druge strane, oni su i poduzetnici. Investirali su velike novce u nekretnine, restorane i slično, tako da znaju kako se vodi posao i kako podmititi vlasti', zaključuje general Almaguer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:39