BRITANCI STREPE

Elizabeta II. nije došla niti  na novogodišnju misu. Princeza Anna smiruje: Elizabeta II je puno bolje

Dvor je već prije objavio da kraljica više neće biti na čelu više od 20 humanitarnih organizacija jer mora smanjiti aktivnosti
 REUTERS

Od niza blagdanskih tradicija u Ujedinjenom Kraljevstvu ove sezone neke su izostale; uoči Božića iz Buckinghamske palače stigla je obavijest o teškoj prehladi kraljice Elizabete II. i njenog supruga princa Philipa, zbog čega nisu bili u mogućnosti prisustvovati božićnoj misi u mjestu Sandringham gdje obitelj tradicionalno provodi blagdane.

Bio je to prvi put u 28 godina da je kraljica propustila tradiciju osobito dragu mještanima koji je svake godine dočekuju u velikom broju. Ovaj put okupilo ih se više od 3000. Kraljica se niti za novogodišnju misu nije oporavila, tako da su brojni obožavatelji i u nedjelju bili razočarani. Čini se, ipak, da je barem jednom od prehlađenih supružnika bolje; princ Philip za tu se priliku na misu uputio s princom Charlesom, princom Williamom i ostalim članovima obitelji. Unatoč dobi od 95 godina, kraljičin suprug poznat je po dobroj kondiciji koja mu omogućava da obično šeće s obiteljskog imanja u lokalnu crkvu svete Marije Magdalene, no ovaj put zbog mjera opreza stigao je automobilom u pratnji Sophie, vojvotkinje od Wessexa.

Ipak, u fokusu ostaje kraljica Elizabeta II.; prošlo je gotovo dva tjedna od kada je kraljica posljednji put viđena u javnosti. Kao vrhovni vođa Anglikanske crkve, kraljica pridaje osobito velik značaj vjeri, stoga je pojavljivanje na svetoj misi tijekom najvažnijih dana u crkvenom kalendaru nešto što se ne propušta.

Bolovi u leđima

I svoje ostale obaveze kraljica u pravilu ispunjava: tijekom posljednja dva desetljeća tek je nekoliko puta bila prisiljena otkazati javne dužnosti zbog prehlada ili bolova u leđima koje povremeno trpi. Što se, pak, tiče zdravlja, njene zdravstvene tegobe su zanemarive - tijekom posljednja dva desetljeća hospitalizirana je samo tri puta, zbog operacije koljena i gastroenteritisa. Ne čudi stoga da je njezin izostanak s blagdanskih crkvenih slavlja koji su joj osobito dragi dio obiteljske tradicije pokrenuli brojne spekulacije o zdravlju kraljice koja je prošle godine proslavila devedeseti rođendan. Među najekstremnijim primjerima bile su Twitter objave s lažnog profila BBC-ja koje su tvrdile da je kraljica preminula, na što je reagirao službeni ured Buckinghamske palače, tvrdeći da se kraljica i njezin suprug dobro oporavljaju od teške prehlade. Kako bi ublažila sumnje o zdravstvenom stanju svoje majke, javnosti se obratila njezina kći, princeza Anne, koja je rekla da se kraljica osjeća bolje. Štoviše, iz Buckinghamske palače javljaju da je kraljica prionula na obavljanje svojih poslovnih obaveza, uključujući čitanje parlamentarnih izvještaja unatoč tome što je jučer u Ujedinjenom Kraljevstvu bio neradni dan.

Iako je u odličnoj formi, kraljica Elizabeta II., koja je najdugovječniji monarh na svijetu, ne ustručava se s pokazivanjem naznaka da će u mjesecima koji dolaze dio svojih obaveza prepustiti svojim nasljednicima. Njezin sin i prestolonasljednik princ Charles danas obavlja veći dio kraljevskih turneja, kao i princ Harry te princ William s obitelji. Mnogi su bili razočarani i izostankom princa Williama sa spomenute božićne mise u Sandringhamu. Vjeruje se da je sa svojom obitelji Božić proveo u domu suprugine obitelji Middleton.

Uloga Williama

Očekuje se da će princ William i Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, na sebe preuzeti sve više obaveza - njihova popularnost jamči da su kraljevske turneje u pravilu uspješne. Kako je ranije najavila, kraljica Elizabeta II. nedavno je napustila pokroviteljstvo nad dvadesetak udruga kako bi si smanjila broj svakodnevnih angažmana. Mnogi ne znaju da je kraljičin raspored izuzetno ambiciozan, s više javnih angažmana svakoga dana. Svaki radni dan počinje pregledom dnevnih novina, nakon čega prelazi preko tristotinjak pisama koje primi svakoga dana. Na neke od njih odgovara sama. Dokumente koje dobiva od ministara i predstavnika Commonwealtha kraljica sama čita i odobrava, nakon čega slijede primanja i sastanci. Poslijepodneva su uglavnom u znaku pojavljivanja u javnosti, bilo da se radi o humanitarnim udrugama koje podržava, otvaranju javnih ustanova ili putovanja u razne krajeve zemlje. Kraljica obavi oko 430 javnih angažmana godišnje. Ako nema svečanosti, kraljica se predvečer nalazi s ministrima te jednom tjedno, srijedom u 18.30 sati obavlja tjedni sastanak s premijerom.

Oni koji su imali primjere raditi s kraljicom tvrde da je malo vjerojatno da će uskoro usporiti svoj dinamični tempo. Arthur Edwards, dugogodišnji fotograf kraljevske obitelji, imao je prilike nebrojeno puta kraljicu Elizabetu II. sresti iza kulisa i potvrditi kako u pravilu ima veliku tremu prije nego što treba održati govor. - Kraljica iza sebe ima više od šezdeset godina nevjerojatnog služenja Britancima. Ona je fascinantna osoba i gdje god se pojavi izaziva senzaciju. Ipak, i nakon svih tih godina za nju su govori na velikim okupljanjima još uvijek traumatični. Kada obavi govor se opusti i razveseli - rekao mi je u razgovoru za Jutarnji list. Dan kada će se kraljica ponovno pojaviti u javnosti očekuje se s nestrpljenjem. Kako je netko jednom rekao - kraljicu treba vidjeti da bi se u nju vjerovalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:40