SPAS S BLISKOG ISTOKA

Emirati će uložiti 220 mil. $ u srpske balističke rakete

Predstavnici Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisali su prekjučer u Abu Dhabiju međudržavni sporazum koji bi, tvrde srbijanski mediji, mogao pokrenuti niz investicija te arapske države prema gospodarstvu naših susjeda, koje bi se mogle brojiti u milijardama dolara. Prvi veći zajednički posao bit će razvijanje raketnih sustava srpske proizvodnje ALAS.

Potpisivanje sporazuma kulminacija je serije međusobnih posjeta dužnosnika dviju država koji traju već dulje vrijeme, a među njima je i onaj otprije mjesec dana kada je u Beogradu uz najveće počasti ugošćen šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, princ prestolonasljednik. Šeik Muhamed tada je, među ostalim, posjetio i prostorije nogometnog kluba Crvena zvezda, a tijekom trodnevnog posjeta dao je niz obećanja o “gospodarskoj i političkoj suradnji” između dviju država, koje su analitičari opisali kao “maglovita i uopćena”, ali koja se počinju i ispunjavati.

Prvo poljoprivreda

Nakon prošlomjesečnog dogovora o ulaganjima u poljoprivredu, novi dokaz za to je sporazum potpisan u nedjelju. U ime Ujedinjenih Arapskih Emirata nije ga potpisao princ prestolonasljednik Muhamed, nego njegov brat Abdulah bin Zajed al Nahjan koji je u Emiratu Abu Dhabi zadužen za vanjsku politiku. U ime Srbije, potpisao ga je prvi potpredsjednik vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić.

Kako je objavio Blic, potpisana su ukupno četiri sporazuma - o međudržavnoj suradnji, o suradnji na području vojne industrije, o uzajamnom poticanju i zaštiti investicija te zajednička izjava o strateškom partnerstvu. Kao dokaz da Vučić, koji je bio glavni domaćin šeiku Muhamedu tijekom njegova posjeta Beogradu, nije govorio niti radio uprazno, srbijanski mediji navode upravo sporazum o suradnji u vojnoj industriji, prema kojemu će Ujedinjeni Arapski Emirati za početak investirati 33 milijuna dolara, a u sljedeće četiri godine još 190 milijuna, dakle ukupno više od 220 milijuna dolara. Riječ je o investicijama u srpski raketni sustav ALAS, višenamjensko oružje dometa od 25 do 60 kilometara, čija je proizvodnja počela 2007. u srpskoj vojno-industrijskoj tvrtki Jugoimport. ALAS je, kako ga opisuju analitičari, vjerojatno najambiciozniji projekt srpske vojne industrije svih vremena, a dodatna investicija iz UAE uspjeh je koji se, tvrdi se, može usporediti s onim iz bivše SFRJ kada su Kuvajtu 1989. i 1990. prodani tenkovi M-84 domaće proizvodnje. Rakete ALAS, navode srpski analitičari, zainteresirale su vojsku Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog ekonomičnijih mjera tih projektila u usporedbi s raketnim sustavima tog tipa, pri čemu ALAS može uništiti sve postojeće modele tenkova u svijetu.

- Ovo je investicija u našu proizvodnju, a bez prodaje - prenio je izjavu potpredsjednika vlade Vučića srbijanski list Blic, a dužnosnik je rekao i kako će investicija dogovorena s Arapima odmah omogućiti zapošljavanje tvorničkih kapaciteta Jugoimporta.

Sajam u Abu Dhabiju

Osim za raketni sustav ALAS, u Emiratima su zainteresirani, tvrdi Blic, i za još neke proizvode srpske vojne industrije, poput protutenkovskog projektila Bumbar te rakete Lorana.

U Beogradu se ističe kako su dužnosnici Emirata dali veliku potporu srpskoj vojnoj industriji koja izlaže svoje proizvode na međunarodnoj izložbi naoružanja IDEX u Abu Dhabiju i naglašavaju kako je šeik Muhamed na otvorenju te izložbe najviše vremena proveo na štandu Jugoimporta gdje su mu društvo pravili Vučić i načelnik Generalštaba srpske vojske Ljubiša Diković. Isticalo se i kako je Vučić tijekom posjeta Abu Dhabiju bio ugošćen u rezidenciji šeika Muhameda.

Međutim, srbijanska je vlada, osim investicija u vojnu industriju, najavila i pokretanje još nekoliko projekata, a među njima i onaj koji bi, kako je izjavio prvi potpredsjednik vlade, “mogao spasiti Srbiju”. Prema tom planu spašavanja, Ujedinjeni Arapski Emirati mogli bi otvoriti tvornicu čipova u blizini Beograda, pogon koji bi bio vrijedan ukupno četiri milijarde dolara.

- Uspijemo li do ovoga ljeta završiti pregovore i ući u fazu predugovaranja i ugovaranja, spas Srbije bio bi vidljiv - naglasio je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:39