NUŽNA STRATEŠKA RASPRAVA

EMMANUEL MACRON 'Europa mora razgovarati s Rusijom. Putin i ja imamo nesuglasica, ali surađujemo'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.06.2019. u 23:46

FILE PHOTO: French President Emmanuel Macron attends the International Labour Organization's annual labour conference in Geneva, Switzerland June 11, 2019. REUTERS/Denis Balibouse/File Photo
REUTERS

Emmanuel Macron

"Europa mora razgovarati s Rusijom" koja pak mora "činiti napore", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u razgovoru u utorak navečer za švicarsku javnu televiziju RTS.

- Europa u multilateralnom poretku kakav zagovaram mora ponovno izgraditi s Rusijom nova pravila povjerenja i sigurnosti i ne smije se oslanjati samo na NATO - ocijenio je francuski predsjednik.

- Načinjen je vojni korak, ne možemo se praviti kao da se ništa nije dogodilo - rekao je misleći na aneksiju Krima. "Bez jasnog i opipljivog pomaka u procesu iz Minska" (zaustavljanje sukoba na istoku Ukrajine) "ne može biti reforme G8" koji se nakon aneksije pretvorio u G7, bez Rusije.

- No mora se povesti strateška rasprava. Zato ću ovaj tjedan imati još jedan, dug i intenzivan razgovor s (ruskim predsjednikom) Vladimirom Putinom, kao predsjednik Francuske i G7 - dodao je Macron.

- Među nama ima nesuglasica, ali surađujemo - istaknuo je on spomenuvši napose suradnju radi pronalaženja političkog rješenja u Siriji.

- Ne bi bilo dobro prepustiti Rusiju Kini - izjavio je.

Rusija je "velika zemlja koja je s nama proživjela drame" i ne treba "nikad zaboraviti koliku su cijenu platili" u Drugom svjetskom ratu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo