OPASNA BOLEST

Epidemija ebole u Kongu: WHO proglasio 'izvanredno stanje od međunarodnog značaja'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.07.2019. u 22:52

Congolese health workers collect data before administering ebola vaccines to civilians at the Himbi Health Centre in Goma, Democratic Republic of Congo, July 17, 2019. REUTERS/Olivia Acland
REUTERS

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je u srijedu najnoviju pojavu ebole u Kongu "izvanrednim stanjem javnog zdravlja od međunarodnog značaja", nakon što su u istočnom gradu Gomi otkriveni novi slučajevi zaraze.

Odluka WHO-a uslijedila je nakon preporuke povjerenstva stručnjaka koje se sastalo u srijedu u Ženevi. Robert Steffen, šef povjerenstva, naglasio je kako epidemija ne znači globalnu, već regionalnu prijetnju.

Sumnja se da su zaražene 22 osobe, kazalo je u srijedu ministarstvo zdravstva Konga, nakon što je tijekom vikenda otkriven prvi slučaj u većem urbanom središtu blizu granice s Ruandom.

WHO je u sklopu objave izvanrednog stanja pozvao susjedne države da pojačaju koordinaciju rizika te "poboljšaju spremnost za detektiranje i odgovor na slučajeve uvezene zaraze".

"No, niti jedna država ne treba zatvoriti svoje granice ili nametnuti ograničenja za putovanja i trgovinu", objavio je WHO.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo