SMRTONOSNA OVISNOST

Epidemija zbog koje svakog dana umre 145 Amerikanaca

 
 REUTERS

Penny Mae Cormani imala je samo 13 mjeseci kad su liječnici u bolnici u gradu Provo u saveznoj državi Utah dijagnosticirali da je umrla od predoziranja heroinom. Penny je tako postala najmlađa žrtva pošasti koju američki mediji nazivaju opiodnom epidemijom. Samo u prošloj godini 64.000 Amerikanaca umrlo je zbog predoziranja lijekovima protiv bolova i heroinom, što je postalo i vodeći uzrok smrtnosti među mlađima od 50 godina. Predoziranje u SAD-u posljednjih godina odnosi više života nego prometne nesreće, a smrtnost raste brže nego na vrhuncu HIV/AIDS epidemije u toj zemlji. Prema najnovijim podacima američkih Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) svakoga dana od predoziranja opiodima umire 145 Amerikanaca.

Traže se nove mjere

No, predoziranje je samo najvidljiviji pokazatelj problema jer se procjenjuje da je oko dva milijuna Amerikanaca ovisno o opiodima koji se legalno prepisuju kao sredstva protiv bolova. Prema nekim podacima, čak 97 milijuna Amerikanaca uzima takve lijekove.

- Više osoba danas umire od predoziranja narkoticima, nego od ubojstava vatrenim oružjem i prometnih nesreća zajedno. Broj smrtnih slučajeva od prekomjerne uporabe opioida gotovo se udvostručio u odnosu na 1999. godinu - izjavio je američki predsjednik Donald Trump prošlog četvrtka kada je opioidnu epidemiju proglasio izvanrednim stanjem koje zahtijeva nove mjere.

Ovisni i mormoni

- To je rak čiji se kraci šire na sve strane - izjavila je New York Timesu Mauria Leydsman, baka male Penny Cormani. Penny je bila je dijete Cassadre Leydsman i Caseya Cormana, koji su oboje heroinski ovisnici. Okolnosti u kojima je Penny preminula nisu potpuno razjašnjene, no djevojčica je jedno jutro progutala dozu heroina koja bi usmrtila i odraslu osobu. Dok Pennyni roditelji izdržavaju zatvorsku kaznu, njezina baka pokušava rekonstruirati slijed događaja koji su doveli do obiteljske tragedije. Ta posvećena mormonka i njezin suprug, umirovljeni farmaceutski menadžer, brižljivo su odgajali svoje petero djece. Mauria Leydsman (68) smatra da su problemi s ovisnošću njezine kćeri Cassandre počeli prije deset godina kad je imala prometnu nesreću. Liječnik joj je prepisao OxyContin, “čudesni lijek” protiv bolova na bazi opioda. Cassandra je postala ovisna o lijeku, a zatim se navukla na heroin. Cassandra Corman sada je u zatvoru podvrgnuta terapiji odvikavanja od heroina.

Bilo je zabavno

- Ona zna da je odgovorna. To je strašno breme kad znaš da si odgovoran za smrt svog djeteta - rekla je Mauria Leydsman.

I mladi Cliff Parker iz Akrona u saveznoj državi Ohio na heroin se navukao preko lijekova protiv bolova na bazi opioida. Taj 24-godišnji mladić od tinejdžerske je dobi bio multitalentirani sportaš koji je najviše uspjeha imao u hrvanju, što mu je priskrbilo stipendiju za studij na Sveučilištu Akron. Poput svojih kolega, počeo je uzimati lijekove protiv bolova na partijima.

- Bilo je zabavno - prisjetio se Parker. No, kad je prestalo biti zabavno, bilo je kasno jer je prešao na heroin koji ga je posve udaljio od normalnog života.

- Heroin je vražja droga - ustvrdio je Cliff Parker. Tužne priče poput Parkerove vrlo su česte u Akronu, gradu s oko 200.000 stanovnika, koji je teško pogodila svjetska gospodarska kriza 2008. godine. Samo u 2016. godine na širem području Akrona zabilježeno je 312 smrtnih slučajeva od predoziranja, što je 45 posto više nego 2015. godine.

- Heroin je zapravo rezervna droga. Svaki put kad idu tablete protiv bolova, dolazi heroin - tvrdi istraživački novinar Sam Quinones, autor knjige “Dreamland: The True Story od America’s Opiate Epidemic” (“Zemlja snova: istinita priča o američkoj epidemiji opijatima”). Quinones je 2009. godine, dok je kao član istraživačkog tima Los Angeles Timesa pratio meksički drogeraški rat, postao svjestan opasnosti od opiodne epidemije u SAD-u.

Heroin crnog katrana

- Moj je zadatak bio pratiti kako se meksička droga prodaje diljem SAD-a. Čuo sam neke priče o predoziranju ‘heroinom crnog katrana’ (black tar heroin) u Zapadnoj Virginiji. To me odmah zaintrigiralo. ‘Heroin crnog katrana’ se proizvodi u Meksiku i dotad nikad nije nađen u zamjetnijim količinama zapadno od rijeke Mississippi. Pa kako se našao u Zapadnoj Virginiji, državi istočno od Mississippija u kojoj živi malo Meksikanaca, propitivao sam - ispričao je u jednom intervjuu Quinones koji je zatim nekoliko godina istraživao put “heroina crnog katrana”. Došao je do zanimljivih spoznaja.

Prvo, otkrio je da je heroin potjecao iz meksičkog grada Xalicso koji broji samo 25.000 stanovnika, a na većini zemljopisnih karata uopće nije označen. Ubrzo je spoznao da “dečki iz Xalisca” opskrbljuju heroinom čak 17 američkih saveznih država. Zatim je otkrio poveznicu između lijekova protiv bolova na bazi opioida i heroina. Naime, heroin iz Xalisca slijedio je put legalnog prepisivanja lijekova protiv bolova. Sredine i gradovi u kojima se najviše takvih lijekova prepisivalo ubrzo su postali meta za “dečke iz Xalisca” koji su heroin nudili kao jeftiniji nadomjestak za medikamente te razvili dilerski sustav sličan dostavi pizze. Tako su, primjerice, gradovi Portsmouth i Columbus u Ohiu te Huntington u Zapadnoj Virginiji postali još krajem 1990-ih postali epicentri opiodne epidemije. No, pošast se u međuvremenu proširila diljem SAD-a.

Opoidi su tvari koje se vežu na opiodine receptore u središnjem živčanom i probavnom sustavu te tako reguliraju tjelesnu bol. To ih čini moćnim sredstvima protiv bolova, ali oni imaju i mračnu stranu jer izazivaju ovisnost. Prva takva droga je opijum koji se dobiva iz glavica maka, a prema nekim zapisima koristi se već nekoliko tisuća godina. Iz opijuma se dobivaju droge sličnih svojstava poput morfija i heroina, ali i lijekovi protiv bolova kao što su Vicodin, Percocet i OxyContin.

Kada je 1995. godine farmaceutska kompanija Purdue Pharma proizvela lijek protiv bolova OxyContin, to je pozdravljeno kao veliko medicinsko postignuće koje će olakšati patnje ljudi koji trpe jake i umjerene bolove. Lijek je postao blockbuster koji je u proteklih dvadesetak godina Purdue Pharmi priskrbio prihod od 35 milijardi dolara. No, OxyContin je kontroverzan lijek. Njegov jedini aktivni sastojak je oksikodon, kemijski rođak heroina, koji je dvostruko jači od morfija. U prošlosti su liječnici lijekove na bazi opioida prepisivali uglavnom za ublažavanje karcinomske boli, jer dobro je poznato da oni stvaraju ovisnost.

- Malo je lijekova toliko opasno kao opioidi - izjavio je David Kessler, bivši šef američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za New Yorker. Taj poznati američki magazin nedavno je objavio istraživačku priču novinara Patricka Raddena Keefea o obitelji Sackler, vlasnicima kompanije Purdue Pharma i poznatim američkim filantropima.

- Purdue je lansirao OxyContin s marketinškom kampanjom koja je pokušala mijenjati navike liječnika nespremne na prepisivanje opioida. Tvrtka je financirala istraživanja i plaćala liječnike kako bi ustvrdili da je strah od stvaranja opioidne ovisnosti pretjeran i da OxyContin može sigurno liječiti široki spektar bolesti. Milijuni pacijenata otkrili su da je lijek ključan za olakšavanje bolova - navodi Patrick Raden Keefe.

Prodaja lijeka počela je agresivnom marketinškom kampanjom prema liječnicima opće prakse s tvrdnjom da OxyContin traje 12 sati. No, kasnije se pokazalo kako je Purdue Pharma prešutjela istraživanje koje je pokazalo da je djelovanje lijeka kraće od navedenog i da pacijenti imaju simptome narkotičke krize, odnosno da prolaze “kroz ciklus agonije i olakšanja, čime se stvara ovisnost”. Inače, u nekoliko saveznih američkih država u tijeku su sudski procesi protiv Purdue Pharme, ali nekolicine drugih kompanija koje proizvode slične lijekove.

Pritisak na liječnike

Od 1999. godine 200.000 Amerikanaca umrlo je od predoziranja povezanog s OxyContinom i ostalim legalno prepisivanim lijekovima na bazi opioida. Kada spoznaju da su im legalno prepisivani lijekovi ipak preskupi ili im liječnik odbija prepisati, mnogi pacijenti se okreću široko dostupnom heroinu. Podaci američkog Društva za medicinu ovisnosti pokazuju da su četiri od pet osoba koje su danas na heroinu počele s prepisanim im lijekovima protiv bolova. Analitičari ističu kako za razliku od dosadašnjih kriza s narkoticima, sadašnja opiodina kriza počinje s obiteljskim liječnicima.

- Mi smo na vrhu piramide, mi prepisujemo lijekove. I veliki je pritisak na liječnike da im pacijenti budu sretni. Zbog toga pacijentima daju ono što žele - ustvrdio je za Glas Amerike liječnik dr. John Dombrovski.

Stiže i u Europu

Američki mediji ovih dana podsjećaju kako je još 1971. godine tadašnji američki predsjednik Richard Nixon započeo “rat protiv droge” koji su zatim nastavljali njegovi nasljednici. Milijarde dolara uložene su u vojne operacije u Južnoj Americi protiv narkokartela da bi se danas Donald Trump suočio s najsmrtonosnijom ovisničkom epidemijom u američkoj povijesti. I dok je epidemija crack kokaina 1980-ih najvećim dijelom pogodila Afroamerikance, sadašnja najvećim dijelom pogađa mlade bijelce u 20-im i 30-im godinama. Najteže pogođena područja SAD-a trenutno su Srednji zapad, Apalačija i Nova Engleska.

Iako opioidna epidemija već dugo odnosi živote u SAD-u, posljednjih godina situacija se dodatno pogoršala zbog pojave fentanatila, sinetičkog opioida 20-50 puta jačeg od heroina koji je ubio i legendarnog glazbenika Princea. Ilegalni fentanil (supstanca se inače legalno koristi kao moćno sredstvo za ublažavanje jakih bolova) na američkom tržištu uglavnom potječe iz Kine, a mnogi ga naručuju putem interneta.

Dok američke vlasti pokušavaju suzbiti ili barem ublažiti opioidnu epidemiju, u Europi strahuju od prelijevanja krize na Stari kontinent. Broj umrlih od predoziranja u Europi rastao je treću godinu zaredom i 2015. godine umrla je 8441 osoba, od kojih je 81 posto smrti bilo vezano uz heroin i ostale opioide.

Stoga je Europski centar za nadzor droga i ovisnosti o drogama (EMCDD A) u svom sjedištu u Lisabonu nedavno organizirao drugu europsku konferenciju o ovisnostima na kojoj su gostovali i američki stručnjaci.

- Zadnjih 18 mjeseci uočili smo u Europi brzu pojavu novih visokopotentnih sintetičkih opijata uglavnom derivata fentanila. Njihovo moćno djelovanje znači da predstavljaju značajni rizik onima koji ih konzumiraju ili su im slučajno izloženi - upozorio je Paul Griffiths, znanstveni ravnatelj EMCDDA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:39