NE ŽELI PROBLEME

Erdoğan ne očekuje američke sankcije zbog kupnje ruskog sustava S-400

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.06.2019. u 18:33

Turkish President Tayyip Erdogan speaks during a ceremony in Istanbul, Turkey, June 19, 2019. REUTERS/Murad Sezer
REUTERS

Recep Tayyip Erdoğan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao je u četvrtak kako ne očekuje da će Sjedinjene Države nametnuti sankcije Turskoj zbog namjeravane kupnje ruskog sustava obrane od projektila, no da će u protivnom Istanbul uzvratiti sankcijama.

Obraćajući se na konferenciji za strane medije u Istanbulu, kakve se održavaju rijetko, Erdoğan je ponovio kako je kupnja ruskog sustava S-400 dogovorena te dodao kako Sjedinjene Države trebaju pažljivo promisliti o tome hoće li nametnuti sankcije Turskoj, članici NATO saveza.

- Ovo govorim vrlo otvoreno i iskreno, naši odnosi s (predsjednikom Donaldom) Trumpom su na razini koju mogu nazvati zaista dobrom... U slučaju problema, odmah ih pokušavamo riješiti telefonski - rekao je Erdoğan.

- Ne vidim bilo kakvu mogućnost da se te sankcije dogode - izjavio je turski predsjednik. No dodao je kako Turska neće šutjeti ukoliko one budu nametnute.

- SAD treba pažljivo promisliti o tome. Uzvratit ćemo vlastitim sankcijama.

Rekao je kako će o tome razgovarati s američkim predsjednikom na sastanku G20 u Japanu krajem ovoga mjeseca.

Turska je u nesuglasju sa Sjedinjenim Državama već mjesecima glede plana Ankare oko kupnje ruskog sustava obrane od projektila.

Washington tvrdi da je ruski sustav neusklađen sa sustavom obrane NATO-a te da može ugroziti borbene zrakoplove F-35, avione koje Turska namjerava kupiti.

Sjedinjene Države prijete nametanjem sankcija Turskoj ukoliko ne odustane od kupnje sustava S-400. Erdoğan to odbija učiniti. U četvrtak je rekao kako će prve isporuke početi pristizati tijekom prve polovice srpnja.

Ankara se nada da će Trump odustati od sankcija.

Erdoğan je naglasio da, iako uživa u dobrim odnosima s Trumpom, isto ne može reći i za ostale američke dužnosnike.

- Kad pregovaramo s onima koji su ispod Trumpa, vidimo da se mnogi ne mogu složiti s našim dužnosnicima, a jedan od primjera je i sustav S-400 - rekao je Erdoğan.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo