POD KONTROLOM SDF-a

ERDOGAN BIJESAN Američka koalicija uspostavlja nove sirijske snage koje će imati 30.000 pripadnika!

Sirijske demokratske snage u studenom 2016.
 Khalil Ashawi / Reuters

Koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama radi sa svojim savezničkim sirijskim milicijama na uspostavi graničnih snaga koje će imati 30.000 pripadnika, priopćila je koalicija u nedjelju, u potezu koji je pojačao turski gnjev zbog američke potpore kurdskim snagama u Siriji.

Visoki turski dužnosnik rekao je za Reuters da je američka obuka novih "graničnih sigurnosnih snaga" razlog zbog kojeg je američki otpravnik poslova pozvan u Ankaru u srijedu. Dužnosnik nije želio iznijeti detalje.

U emailu poslanom Reutersu koalicija je preko svog ureda za odnose s javnošću potvrdila uspostavu novih snaga kao što je objavio The Defence Post. Snage će biti pod zapovjedništvom Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje su porazile Islamsku državu u Siriji uz pomoć američke koalicije.

Nove snage bit će raspoređene na granicama područja pod kontrolom SDF-a - saveza milicija u sjevernoj i istočnoj Siriji kojima dominira kurdski YPG.

Turska smatra YPG produženom rukom zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK), koja se bori protiv turskih vlasti na jugoistoku zemlje od sredine 1980-ih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:10