IZBJEGLICE U TURSKOJ

Erdogan: Broj Sirijaca koji se vraćaju kući će doseći milijun kada se uspostavi sigurnosna zona

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.06.2019. u 15:58

Turkish President Tayyip Erdogan addresses a news conference at the chancellery in Berlin, Germany, September 28, 2018. REUTERS/Fabrizio Bensch
REUTERS

Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u utorak kako vjeruje da će broj Sirijaca koji se vraćaju iz Turske u svoju matičnu zemlju doseći milijun kada se uspostavi sigurnosna zona u sjeveroistočnoj Siriji na granici s Turskom.

U Turskoj živi gotovo 4 milijuna Sirijaca, što je najveći broj protjeranih Sirijaca u nekoj zemlji za vrijeme osmogodišnjeg građanskog rata. Napetosti između Turske i Sirije nedavno su se rasplamsale.

Turska je u pregovorima sa Sjedinjenim Državama oko izgradnje sigurnosne zone duž granice na sjeveroistoku Sirije gdje Sjedinjene Države podupiru kurdsku miliciju YPG koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Ankara traži da se snage YPG-a povuku iz tog područja kako bi se osigurala granica dok Washington traži garanciju da se neće nauditi njegovim saveznicima, predvođenim Kurdima, u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Turska i Sjedinjene Države također surađuju oko provedbe sporazuma vezanog uz sirijski grad Manbidž za kojeg su turski vojni izvori rekli za Reuters da napreduje sporije od očekivanog.

Erdogan je obraćajući se zastupnicima svoje Stranka pravde i razvoja (AKP) u Ankari rekao: "Nastojimo koliko god možemo proširiti sigurnosnu zonu duž granice u našoj zemlji kako bi se sirijske izbjeglice mogle vratiti kući".

"Trenutno se vratilo 330.000 ljudi no vjerujem da će taj broj, kada se riješe problemi u Manbidžu i istočnom Eufratu, vrlo brzo povećati na milijun."

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo