NAKON POTPISIVANJA UGOVORA

ERDOGAN NAJAVIO 'NUŽNE MJERE' AKO SE KURDSKE SNAGE NE POVUKU 'Nećemo dvojiti o tome. Što se tiče Rusije, Putin je bio odlučan'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.10.2019. u 15:01

Turkish President Tayyip Erdogan talks to journalists in Istanbul, Turkey, October 13, 2019. Murat Kula/Presidential Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE
via REUTERS

Recep Tayyip Erdoğan

 

Turska će poduzeti "nužne mjere" ne budu li se poštovala dva ugovora s Washingtonom i s Moskvom koja predviđaju povlačenje kurdske milicije sa sjeveroistoka Sirije, upozorio je u srijedu predsjednik Tayyip Erdogan.

"Nećemo dvojiti o tome kakve ćemo mjere poduzeti ne budu li se poštovale obveze iz ugovora potpisanih sa Sjedinjenim Državama i s Rusijom", rekao je Erdogan, a prenose turska glasila.

Turska je 9. listopada počela operaciju na sjeveroistoku Sirije protiv kurdske milicije Postrojba narodne zaštite (YPG) koje naziva "terorističkima", a zapadne zemlje ih podupiru u borbi sa skupinom Islamskom državom (IS).

Ankara je prošlog tjedna prekinula tu ofenzivu nakon dogovora sa SAD-om kojim se predviđa povlačenje YPG-a na više od 30 km od turske granice, na dužini od 120 km, između gradova Tal Abyada i Ras al Aina.

Erdogan je u utorak potpisao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom drugi ugovor na temelju kojeg Moskva treba pomoći u povlačenju YPG-a s preostalog dijela turske granice između rijeke Eufrata i iračke granice.

Ako se ugovor s Amerikancima ne bude poštovao, "odlučno ćemo nastaviti" operaciju početu 9. listopada, rekao je Erdogan u razgovoru za turske novine u zrakoplovu kojim se u utorak vraćao iz Rusije.

"Što se tiče Rusije, Putin je bio odlučan. 'Bez sumnje ćemo natjerati YPG na povlačenje', rekao je. Budući da je takvo obećanje dano, ne bude li se poštovalo, mi ćemo obaviti našu dužnost", dodao je Erdogan.

Na temelju rusko-turskog ugovora potpisanog u utorak ruski i sirijski vojnici će od srijede patrolirati u nekim pograničnim sektorima.

Erdogan je rekao da ga je Putin uvjeravao kako "neće dopustiti" YPG-u da ostane blizu turske granice "preoblačeći se u odore režimskih vojnika".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo