SUKOB U SIRIJI

ERDOGAN NE ODUSTAJE OD ULTIMATUMA Odbacio je Macronov prijedlog o produljenju primirja: 'On se sastaje s teroristima. Primirje završava večeras'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.10.2019. u 12:18

Turkish President Tayyip Erdogan talks during a news conference at Esenboga International Airport in Ankara, Turkey, October 22, 2019. Murat Kula/Presidential Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE
Murat Kula/Presidential Press Office / via REUTERS

Recep Tayyip Erdogan

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbacio je u utorak prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona iznijetog dan ranije u razgovoru s ruskim predsjednikom o "produljenju prekida vatre" u Siriji.

Macron je važnost produljenja prekida vatre na sjeveroistoku Sirije koji istječe u utorak navečer iznio u telefonskom razgovoru s Vladimirom Putinom, ali Erdogan tvrdi da nije primio takav prijedlog.

"Macron se sastaje s teroristima i izabrao je taj način da bi nam prenio prijedlog terorista", kazao je Erdogan.

Također je upozorio da će se ofenziva nastaviti s još "većom odlučnošću" ukoliko se kurdske snage ne povuku do 22 sata po lokalnom vremenu (19 sati po GMT-u).

"Primirje završava večeras u 22 sata. Ukoliko obećanja koja su nam dali Amerikanci ne budu ispunjena, operacija će se nastaviti s još većom odlučnošću", upozorio je Erdogan prije puta u Rusiju na ključni susret s Putinom.

Erdogan je potvrdio da se do sada između 700 i 800 kurdskih boraca povuklo iz "zone sigurnosti" koju Turska želi uspostaviti uzduž granice sa Sirijom kako bi se razdvojila od područja koja, kako tvrdi Ankara, drže teroristi. Po njegovoj procjeni, to područje još mora napustiti oko 1300 kurdskih boraca, pripadnika narodne milicije YPG.

"Pomno to pratimo. Proces neće biti dovršen bez potpunog povlačenja kurdskih snaga", poručio je.

"Zona sigurnosti" koja će se prvo vrijeme protezati 120 kilometara, od Ras al-Aina do Tal Abyada, povećat će se na 444 kilometra dužine, od Jarablousa do iračke granice, poručio je Erdogan.

Erdogan je najavio da će s Putinom razgovarati o sudbini gradova u sjeveroistočnoj Siriji u koje su nedavno ušle snage sirijske vlade

"Mi ćemo o tome detaljno razgovarati s Putinom", kazao je.

Bagdad: Američkim vojnicima koji napuštaju Siriju nije dopušteno ostati u Iraku

Iračka vojska priopćila je u utorak da američkim vojnicima koji se povlače iz Sirije, u jeku turske ofenzive, nije dopušteno ostati u Iraku.

Američki vojnici dobili su dopuštenje da uđu u Kurdistan, poluautonomnu iračku regiju, a kasnije će biti prebačeni izvan zemlje, priopćila je iračka vojska, a prenosi službena novinska agencija INA.

"Nema odobrenja za ostanak tih vojnika u Iraku", dodaje se u priopćenju.

U ponedjeljak je konvoj američkih vojnika prešao iz Sirije u sjevernu iračku pokrajinu Dohuk.

Turska je pokrenula ofenzivu protiv kurdskih snaga YPG na sjeveroistoku Sirije 9. listopada nakon što je Washington odlučio povući svoje vojnike.

Priopćenje iračke vojske u suprotnosti je s objavom Pentagona da će svi od gotovo 1000 vojnika koji se povlače iz sjeverne Sirije doći u zapadni Irak kako bi nastavili borbu protiv militanata islamske države i kako bi "pomogli u obrani Iraka", navodi Reuters.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo