SMRT U KONZULATU

ERDOGAN 'Ništa neće ostati nepoznato u istrazi Khashoggijeva ubojstva'

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan
 REUTERS

Turska je u ponedjeljak zajamčila da ništa neće ostati nepoznato u istrazi o ubojstvu novinara Jamala Khashoggija, ubijenog u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

"Od samog početka stajalište našeg predsjednika je jasno: ništa neće ostati skriveno u vezi tog slučaja. Na pravnom planu, ići ćemo do kraja", rekao je glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Glasnogovornik Recepa Tayyipa Erdogana rekao je da Turska ne želi da njezine odnose sa Saudijskom Arabijom, "bratskom i prijateljskom zemljom", zasjeni ta afera koja je šokirala međunarodnu zajednicu.

"Velika odgovornost je na saudijskim vlastima u pogledu rasvjetljavanja tog slučaja", dodao je Kalin u Ankari, nakon sastanka vlade.

Te izjave stižu dan prije nego je turski predsjednik Erdogan obećao otkriti sve o slučaju ubojstva Jamala Khashoggija koje je okaljalo ime saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana.

Khashoggi (59), novinar koji je živio u SAD-u i pisao kritički o saudijskim vlastima ubijen je 2. listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Brojni turski mediji tvrde da je njegovo tijelo raskomadano nakon ubojstva koje je izvela ekipa od 15 osoba.

Nakon što su najprije tvrdili da je Khashoggi živ napustio konzulat, Rijad je priznao da je novinar ubijen i naveo da se radilo o operaciji koju nije odobrila vlada i o kojoj prestolonasljednik nije bio izviješten.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:52