TURSKI PREDSJEDNIK

ERDOGAN O ESKALACIJI U SIRIJI 'Od danas na dalje posvuda ćemo tući Asadove snage - ne mareći za granice Idliba ili sporazum iz Sočija'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.02.2020. u 13:04

President of Turkey and leader of Justice and Development (AK) Party Recep Tayyip Erdogan speaks at the party's group meeting at Grand National Assembly of Turkey in Ankara, on February 12, 2020. (Photo by Adem ALTAN / AFP)
AFP

Turska će tući sirijske snage "posvuda" budu li napadale naše vojnike, rekao je predsjednik Recep Tyyip Erdogan u srijedu i telefonski razgovarao s kolegom iz Rusije koju optužuje da sudjeluje u "pokolju" civila, prenose agencije.

"Izjavljujem da ćemo od danas na dalje posvuda tući režim - ne mareći za granice Idliba ili sporazum iz Sočija - u slučaju da se našim vojnicima na promatračkom mjestu ili drugdje nanese i najmanja moguća šteta", rekao je Erdogan u Ankari, prenosi agencija dpa.

U jednom od rijetkih kritičkih nastupa prema Rusiji, inače turskoj saveznici u regiji iako te dvije zemlje podupiru suprotstavljene strane u sirijskom ratu, Erdogan je oštro optužio Moskvu.

"Režim i ruske snage (...)  koje podržavaju neprestane napade na civile, čine pokolj i prolijevaju krv",  rekao je u Erdogan.

Rusija i Turska sponzori su mirovnog procesa iz Astane kojim se nastoji dogovoriti prekid rata u Siriji.

Erdogan je u srijedu razgovarao telefonski s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o tome kako deeskalirati stanje u Idlibu, objavio je Kremlj, a prenosi dpa.

Dvojica predsjednika su izrazila želju da se "potpuno primijene rusko-turski sporazumi o deeskalaciji", priopćio je Kremlj, javlja agencija France presse.

Kremlj navodi da se Turska ne pridržava sporazuma koje je postigla s Moskvom kako bi "neutralizirali" militante u Idlibu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva i dalje predana sporazumima koje je sklopila s Ankarom, ali da Rusija smatra napade u Idlibu neprihvatljivima i u suprotnosti s tim sporazumima.

Sukobi dosad neviđenog intenziteta između sirijske i turske vojske izbili su početkom veljače u Idlibu gdje Turska podupire pobunjeničke skupine i drži vojne položaje koje je nedavno ojačala.

Ubijeno je 14 turskih vojnika, a 45 ranjeno od početka veljače u napadima sirijske vojske na pokrajinu Idlib, posljednje uporište pobunjenika u Siriji.

U tom području Turska ima više od deset promatračkih mjesta prema dogovoru koji je sklopila s Rusijom.

Sirijska vojska bombardira ta područja uz zračnu podršku Moskve i time je sirijski režim preuzeo nekoliko sektora u toj pokrajini, na veliko ogorčenje Ankare.

Zbog ratnih djelovanja u Idlibu i Alepu od početka prosinca raseljeno je gotovo 700.000 ljudi, navodi UN-ov ured za koordinaciju humanitarnih pitanja.

Turska je u godinama rata u Siriji primila milijune sirijskih izbjeglica, a sada strahuje od novog izbjegličkog vala iz Idliba.

Agencija Reuters prenosi da će tursko predstavnici idućih dana putovati u Moskvu na razgovore o deeskalaciji u Idlibu.

Turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu rekao je na konferenciji za novinare u Tirani u srijedu da je Njemačka osigurala 40 milijuna eura pomoći Turskoj da zbrine Sirijce u bijegu iz Idliba.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo