STRELICA TRUMPU?

ERDOGAN SE ZALOŽIO ZA PALESTINSKU DRŽAVU 'Ona je nužna za mir i stabilnost na Bliskom Istoku, istočni Jeruzalem treba biti glabni grad'

 REUTERS

Nezavisna Palestinska država mora biti uspostavljena s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan svojem kolegi iz Palestinske samouprave Mahmudu Abasu u telefonskom razgovoru u subotu navečer, izvijestila je u nedjelju državna agencija Anadolija.

"Uspostava nezavisne i suverene Palestinske države s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom nužna je za osiguravanje mira i stabilnosti na Bliskom istoku", kazao je Erdogan Abasu prema predsjedničkim izborima koje citira Anadolija.

Do telefonskog razgovora dolazi u trenutku kad se Washington mora izjasniti oko svoga plana premještaja američkog veleposlanstva u Jeruzalem.

Erdogan je također ponovio podršku "pravednoj stvari" palestinskog naroda, ustvrdivši da će ukidanje restrikcija nametnutih Pojasu Gaze pridonijeti uspostavi mira, po Anadoliji.

Međunarodna zajednica nikada nije priznala Jeruzalem kao glavni grad Izraela, niti pripojenje njezina istočnog dijela osvojena 1967., tako da su inozemna veleposlanstva smještena u Tel Avivu. Palestinci smatraju da istočni Jeruzelam treba biti glavni grad države kojoj teže.

Palestinski dužnosnici upozorili su SAD i američkog predsjednika Donalda Trumpa da zaustavi svoj plan o priznavanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela.

"Upozorili smo američku stranu da će, ukoliko prizna Jeruzalem kao izraelski glavni grad i prebaci tamo veleposlanstvo, to biti korak koji će okončati svaki izgled za mirovni proces", kazao je za dpa u nedjelju Nabil Šat, viši Abasov savjetnik.

On je dodao da je Abas započeo diplomatsku inicijativu u kojoj razgovara s arapskim i drugim svjetskim političarima kako bi se zaustavio taj Trumpov plan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:27