ZAOKRET

ERDOGAN SVE VIŠE IZAZIVA TRUMPA I PRIBLIŽAVA SE PUTINU Unatoč apelima SAD-a, Turska instalira ruski raketni sustav S-400

Strahuje se da bi Rusija tako mogla do tajnih informacija o avionu F-35 pa je SAD stopirao njihovu prodaju Turskoj
Recep Tayyip Erdoğan
 Profimedia/REUTERS

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan nije popustio prijetnjama Donalda Trumpa i od danas je Turska vlasnik ruskog protuzračnog sustava S-400 koji će uskoro postati funkcionalan.

Apeli američke vlade da otkaže ugovor s Rusijom vrijedan 2,5 milijardi dolara očito nisu uspjeli, iako su u Washingtonu jako zabrinuti da bi Rusija preko svojih oružanih sustava mogla špijunirati NATO, a prije svega moderni američki borbeni zrakoplov F-35. S-400 Trijumf je protuzračni sustav obrane velikog i srednjeg dometa, a Turska je druga zemlja nakon Kine koja će ga dobiti. Osim te dvije države, Indija je već potpisala ugovor vrijedan 5,5 milijardi dolara i čeka na isporuku, a o kupnji je pregovarala i Saudijska Arabija, koja je odustala nakon pritisaka iz SAD-a.

To je dosad najučinkovitiji model u nizu obrambenih sustava koji su nakon Drugoga svjetskog rata razvijeni u Sovjetskom Savezu i poslije modernizirani u Rusiji, a broj 400 se odnosi na navedeni maksimalni domet u kilometrima. Sustav je jednostavan: radari koji se nalaze na kamionima detektiraju neprijateljske avione, nakon čega se ispaljuju rakete s pokretnih lansirnih rampi.

Jeftino

U pogon je stavljen 2007. godine, otad je sve više postrojbi ruske vojske opremljeno njime, i na anektiranom ukrajinskom poluotoku Krimu i u Kaliningradu, ruskoj eksklavi na Baltiku. S-400 je razvijen kako bi obarao zrakoplove, strateške krstareće rakete, taktičke balističke rakete, ali i bespilotne letjelice na visini do 27 kilometara.

U ruskim medijima se tvrdi da je bolji od konkurentnih sustava iz Velike Britanije ili Francuske, a osim toga, S-400 je upola jeftiniji od američkog sustava Patriot. No, u NATO-u odgovaraju kako nikad nije provjeren u pravim borbama, za razliku od njihovih sustava. Turcima to nije smetalo i zato su sada pod američkim sankcijama.

Glavni razlog za nezadovoljstvo SAD-a jest to da ruska vojna tehnika nije kompatibilna sa sustavom NATO-a. Ali, još važnije - strahuje se da bi Rusija radarskom tehnikom S-400 mogla imati pristup tajnim informacijama najmodernijih vojnih zrakoplova F-35 jer bi turska vojska ruski sustav zračne obrane koristila u kombinaciji s američkim borbenim avionima. Zato je Kongres SAD-a u srpnju prošle godine blokirao isporuku 100 zrakoplova tipa F-35 koje je Ankara djelomice već platila.

Piloti

Nedavno je Washington postavio Ankari rok do kraja srpnja da odustane od kupnje raketa S-400, inače će isključiti Tursku iz programa F-35. Usto, Ministarstvo obrane SAD-a informiralo je Tursku da će svi njihovi piloti koji se već mjesecima obučavaju na zrakoplovima spomenutog tipa morati napustiti SAD. Ipak, Erdoğan nije odustao.

Prethodno je Amerika naljutila tursku vladu zato što je odbijen zahtjev za izručenje Fethullaha Gülena i zato što je SAD u Siriji i Iraku sklopio savez s kurdskim paravojnim snagama.

U diplomatskim krugovima se tumači kako odluka o kupnji ruskog sustava predstavlja signal da Turska kao geopolitički važna država može stati iza vlastitih interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:49