SUSRET

ERDOGAN U POSJETU SRBIJI, OZARENI VUČIĆ CITIRAO KRALJA ALEKSANDRA 'Mi smo s Turcima završili svoje sukobe, a sada gradimo mir'

Tayyip Erdogan i Aleksandar Vučić u Beogradu
 REUTERS

Predsjednici Turske Recep Tayyip Erdogan i Srbije Aleksandar Vučić ocijenili su u ponedjeljak u Beogradu suradnju dviju zemalja kao "iznimno" dobru i istaknuli da Beograd i Ankara dijele iste ciljeve i interese u bilateralnim odnosima, nadilaženju problema iz prošlosti i uspostavi mira i stabilnosti na Balkanu.

"Naša suradnja je na izuzetnoj razini i Turska će nastaviti pružati potporu stabilnosti Balkana i igrati konstruktivnu ulogu u pomoći zemljama regije da probleme ostave za sobom i surađuju", rekao je Erdogan na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s Vučićem.

Erdogan je u ponedjeljak započeo dvodnevni posjet Srbiji, a novinarima je rekao da potpisivanje devet sporazuma sa Srbijom iz oblasti sigurnosti, obrane, kulture, obrazovanja, industrije i tehnologije upozorava koliko su bili plodonosni razgovori predstavnika dviju država u Beogradu.

Obojica predsjednika upozorila su na znatan i stalan porast gospodarske suradnje dviju država, a Vučić je naveo da se od ranijih 800 milijuna eura 2018., stiglo do "nešto više od milijardu eura", a za osam mjeseci ove godine razmjena je povećana za 13 posto u odnosu na prošlu godine, te da je srbijanski izvoz od 2009. povećan za 7,8 puta, a samo na izvozu goveđeg mesa Srbija će umjesto, dosadašnjih 25 milijuna eura, zaraditi 35.

Erdogan je dodao kako je cilj da u kratkoročnom roku razmjena dosegne 1,8 milijarda eura, a dugoročno 4,5 milijarda eura te naveo podatak da su nova ulaganja turskih gospodarstvenika u Srbiji vrijedna oko 180 milijuna eura.

Vučić je, konstatirajući da su politički odnosi dvije zemlje "iznimno dobri", rekao da je "zalaganjem turskog predsjednika uspostavljeno veliko povjerenje" i najavio nekoliko zajedničkih infrasrukturnih projekata na području Sandžaka, većinski naseljenog Bošnjacima te posebno istaknuo početak gradnje autoceste koja će povezivati Beograd i Sarajevo.

Drugog dana posjeta Erdogana Srbiji dvojica predsjednika nazočit će početku radova na 20 kilometara dugoj dionici autoceste Beograd-Sarajevo od Kuzmina do Srijemske Rače, u koju će biti uloženo 225 milijuna eura.

Dogovoren je i projekt za 60 kilometara dionice od Užica do granice s BiH u Kotromanu, za čiju gradnju će biti potrebno oko 830 milijuna eura, a planirano je da ta cesta bude završena do 2024. čime bi "bile uspostavljene dvije dionice puta prema Sarajevu" koje bi "približile Srbe i Bošnjake".

Vučić je upozorivši da Srbija i Turska ove godine obilježavaju 140. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa nakon Berlinskog kongresa na kraju naveo riječi nekadašnjeg kralja Srbije Aleksandra Karađorđevića: "Mi smo s Turcima završili svoje sukobe, a sada gradimo mir".

Vučić i Erdogan bit će u utorak domaćini trilateralnom susretu Srbija-Turska-Bosna i Hercegovina čije će izaslanstvo predvodit sva trojica članova Predsjedništva BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:59