DRAMATIČAN ZAPLET

ERDOGAN UZALUD PREKLINJAO PUTINA DA ZAUSTAVI ASADA Počeo je novi rat na Bliskom istoku: Sirijske snage stigle su u pomoć Kurdima, brane se od Turske

Turske snage zajedno sa sirijskim pobunjenicima sjeveroistočno od Afrina
 Khalil Ashawi / REUTERS

Sirijske provladine snage ušle su u utorak u sjeverozapadnu regiju Afrin, koja je pod kontrolom Kurda, kako bi pomogle kurdskoj miliciji odbiti turski napad, što bi moglo dovesti do šire eskalacije sukoba.

Ubrzo nakon što je konvoj boraca odjevenih u maskirne odore, koji su mahali oružjem i sirijskim zastavama, ušao u Afrin, sirijski državni mediji izvijestili su da ih je turska vojska napala granatama.

U tom sukobu s jedne strane su turska vojska i njezine savezničke sirijske pobunjeničke skupine, a s druge strane je vojni savez koji pomaže vladinim snagama predsjednika Bašara al Asada, što još više komplicira situaciju na sjeverozapadnoj sirijskoj bojišnici.

Svrha je turske ofenzive, koja traje već mjesec dana, istjerati iz Afrina kurdsku miliciju YPG, koju smatra velikom sigurnosnom prijetnjom na svojoj granici.

YPG je pozdravio dolazak provladinih snaga, koje uključuju milicije povezane s Asadom, ali ne i samom sirijskom vojskom, i priopćio je da je Damask odgovorio na njegov poziv u pomoć protiv Turske.

Ranije u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da Ankara radi s Rusijom kako bi spriječili raspoređivanje provladinih snaga u Afrinu.

Kurdski izvori i sirijski državni mediji izvijestili su da su turske snage granatirale područja gdje su provladini borci ulazili u Afrin.

"Turske snage bombardirale su stambena područja nedaleko od narodnih snaga, koje su došle pružiti potporu stanovništvu Afrina suočenom s agresijom", javila je novinska agencija SANA. Turska agencija Anadolija javila je da su se provladine snage počele povlačiti nakon turskog granatiranja, ali tu informacjiu nije bilo moguće neovisno provjeriti.

Turska je u ponedjeljak upozorila da će se suprotstaviti snagama sirijske vlade ako uđu u regiju Afrin kako bi pomogli kurdskom YPG-u u borbi protiv turske vojske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 13:55