NATO SE NADA DA ĆE ODUSTATI

ERDOGAN VAŽE IZMEĐU RUSIJE I SAD-a? Turska najavila odgodu drugog dijela isporuke famoznog 'S-400' sustava, a sad se premišljaju i oko borbenih aviona

 
Ilustracija: S-400 raketni sustav i F-35A na aeromitingu u Parizu
 Grigorij Sisoev / Pascal Rossignol / Profimedia / Sputnik / Reuters

Isporuka drugog kontingenta ruskoga protuzračnog sustava S-400 Turskoj možda će se odgoditi izvan planiranog roka 2020. zbog pregovora o razmjeni tehnologije i zajedničkoj proizvodnji, rekao je čelnik turskog direktorata za obrambenu industriju.

NATO saveznica Turska i SAD bile su u sporu zbog kupnje ruskog S-400, za koji Washington kaže da nije kompatibilan s obranom NATO-a i predstavlja prijetnju njihovim borbenim zrakoplovima Lockheed Martin F-35.

Unatoč upozorenjima Washingtona i prijetnjama američkim sankcijama, Turska je počela preuzimati prve isporuke sustava S-400 u srpnju.

Kao odgovor, Washington je uklonio Tursku iz programa F-35, u kojemu je Ankara proizvođač i kupac.

Turkish and Russian military vehicles return following a joint patrol in northeast Syria, as they are pictured from near the Turkish border town of Kiziltepe in Mardin province, Turkey, November 1, 2019. REUTERS/Kemal Aslan
Kemal Aslan / REUTERS
Turska i ruska vojna vozila

Washington se još uvijek nada uvjeriti svoju saveznicu da odustane od ruskih sustava.

"Planiramo raspored za sljedeću godinu. Za razliku od prve serije, tu je riječ o zajedničkoj proizvodnji i transferu tehnologije. To je više od 'hajdemo brzo kupiti i instalirati prvi sustav'", rekao je Ismail Demir za mrežu NTV.

Demir je u ponedjeljak rekao da je Rusija ponudila Turskoj prodaju svojih borbenih zrakoplova Su-35.

FILE PHOTO: A new S-400
Vitaly Nevar / REUTERS
Protuzračni sustav S-400

"Postoji ponuda i mi je procjenjujemo. Ne može biti 'kupujemo sutra' u takvim stvarima, mi procjenjujemo ponudu. Ispitat ćemo financijske i strateške aspekte ponude, ne možemo odmah odlučiti", rekao je Demir. "Ne bi bilo u redu reći 'završilo je doba F-35, počelo je doba Su-35", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:59