NEZADOVOLJNI REZULTATIMA

Erdoganov AKP uputio zahtjev za ponavljanjem izbora u Istanbulu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.04.2019. u 18:03

FILE PHOTO: Turkish President Tayyip Erdogan attends a news conference in Ankara, Turkey, August 14, 2018. REUTERS/Umit Bektas/File Photo
REUTERS

Stranka pravde i razvoja (AKP) turskog predsjednika Tayyipa Erdogana podnijela je zahtjev za poništenjem i ponavljanjem lokalnih izbora u Istanbulu, objavio je CNN Turk u utorak, više od dva tjedna nakon glasovanja.

Prvotni rezultati izbora pokazali su kako je glavna oporbena Republikanska narodna stranka (CHP) tijesno osvojila kontrolu nad najvećim turskim gradom, okončavši 25 godina kontrole ključnog centra moći AKP-a i njezinih islamskih prethodnika.

Zamjenik čelnika AKP-a Ali Ihsan Yavuz podnio je izvanredni žalbeni zahtjev za poništenjem i ponavljanjem izbora turskom izbornom povjerenstvu (YSK) s tri puna kofera dokumenata, javio je CNN Turk.

Ako prođe žalbeni zahtjev, novi izbori će se održati 2 mjeseca nakon prvih izbora, odnosno 2. lipnja. Ako se žalbeni zahtjev odbije, objavit će se konačni rezultati izbora, a pobjednik će osvojiti mandat za preuzimanje vlasti.

Zahtjev za ponavljanjem izbora AKP-a potaknuli su frustraciju među pristalicama CHP-a, koja se tijekom vikenda prenijela na nogometne stadione. Navijači su skandirali na utakmicama u Istanbulu tražeći da mandat gradonačelnika osvoji kandidat CHP-a.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo