RAZMJENA TERORA

ESKALACIJA NASILJA U RANU ZORU Militanti ispalili 45 raketa na Izrael, ali nedugo poslije uslijedila je žestoka osveta

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.06.2018. u 08:56

May 30, 2018 - Khan Younis, Gaza Strip, Palestinian Territory - A Palestinian man inspects the site targeted by an Israeli air strike, in Khan younis in the southern Gaza strip, May 30, 2018. The Israeli Defense Forces said it launched more than 35 airstrikes targeting the militant groups Hamas and Islamic Jihad, after approximately 70 rockets and mortars were fired toward Israeli territory Tuesday morning, Image: 373348415, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News, Arhiva/Ilustracija

Mjesto izraelskih zračnih udara na Gazu koncem svibnja

TEL AVIV - Izraelska vojska objavila je u srijedu ujutro da je izvela zračnih udara na 25 pozicija palestinske militantne skupine Hamas u Pojasu Gaze nakon što su palestinski militanti ispalili 45 projektila iz te enklave na Izrael. 

Do najnovije razmjene vatre, koja se zbila pred zoru, dolazi u trenutku kada se računa da je oko 130 Palestinaca ubijeno duž granice u posljednjih mjeseci otkako Palestinci u Pojasu Gaze masovno prosvjeduju.

Za sada nema izvješća o ranjenima s bilo koje od strana.

Izraelski zrakoplovi bombardirali su 25 ciljeva uključujući Hamasove vojne položaje, objavila je izraelska vojska. 

Hamas, militantna skupina koja je na vlasti u Pojasu Gaze, nije preuzela odgovornost za ispaljene projektile.

Manje militantne skupine, poput skupine Islamski džihad, djeluju djelomice neovisno o Hamasu i ranije su ispaljivale rakete na Izrael.

Vojska je za ispaljivanje raketa optužila Hamas istaknuvši da je on "odgovoran za sve što se zbiva u Pojasu Gaze te će snositi posljedice za namjerno širenje svog terora prema izraelskim građanima".

Posljednjih mjeseci Palestinci su preko granice u Pojasu Gaze upućivali zmajeve sa zapaljivim tvarima koje su izazivale požare na izraelskim poljoprivrednim i šumskim površinama.

Oko dva milijuna ljudi živi u Gazi, većina njih izbjeglice iz područja koja su sad dio Izraela. Teritorij je pod kontrolom Hamasa već više od desetljeća, a kroz to vrijeme Hamas je vodio tri rata protiv Izraela. 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo