REZULTATI GLASOVANJA

Estonski parlament nije prihvatio Kaju Kallas za premijerku; čeka se da predsjednica predloži novog kandidata

Kaja Kallas
 REUTERS

Estonski parlament nije podržao čelnicu stranke desnog centra, Reformističke stranke, Kaju Kallas za premijerku na glasovanju u ponedjeljak, a od predsjednice se očekivalo da će predložiti čelnika stranke Centra, Jurija Ratasa, za vođenje baltičke zemlje.

Kallas, čija je stranka osvojila najveći broj mjesta na parlamentarnim izborima 3. ožujka, nije uspjela prikupiti dovoljnu većinu - podržalo ju je 45 zastupnika na glasovanju u ponedjeljak, a trebao joj je 51 glas da postane prva premijerka Estonije i formira vladu.

Bivši premijer i čelnik lijevo orijentirane stranke Centar Juri Ratas blokirao je Reformističkoj stranki put do vlasti ulaskom u koaliciju sa strankom ekstremne desnice EKRE i konzervativcima Domovinske stranke, čime su te tri stranke prikupile većinu u parlamentu.

- Vrijednosti na kojima smo izgradili zemlju su u opasnosti - rekla je Kallas nakon glasovanja.

Predsjednica Kersti Kaljulaid mora predložiti novog kandidata za premijera u roku od tjedan dana. Predsjednica je trenutno u inozemstvu, a njezin povratak u Estoniju očekuje se u petak.

Ranije ovoga mjeseca Ratas, koji je bio premijer od kraja 2016., prihvatio je trostranačku koaliciju, uključujući stranku EKRE koja je žestokom protuimigrantskom retorikom uspjela osvojiti 19 mjesta na izborima u ožujku i udvostručiti rezultat s prethodnih izbora.

Ratas je tijekom kampanje govorio kako neće sklapati sporazume s EKRE. Ekstremno desnoj stranci trebala bi pripasti ministarstva financija, unutarnjih poslova, okoliša, ruralnog razvoja i vanjske trgovine, ako koalicija dobije podršku Parlamenta.

Reformistička stranka je na parlamentarnim izborima osvojila 34 mjesta u parlamentu koji ukupno broji 101 mjesto, stranka Centar je dobila 26, iako je jedan član već napustio stranku, Domovinska stranka 12, a Socijaldemokrati 10.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:48