UZ UVJETE

EU će otvoriti pristupne pregovore za Makedoniju i Albaniju u lipnju 2019.

 Elvir Tabaković / HANZA MEDIA

Europska unija je dogovorila u utorak u Luxembourgu otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Makedonijom u lipnju 2019., ali tu odluku prate brojni uvjeti, objavilo je bugarsko predsjedništvo EU. "Zemlje članice su izložile put prema otvaranju pristupnih pregovora Makedonije i Albanije u lipnju 2019.", napisali su Bugari na Twitteru.

Austrijski ministar Gernot Bluemel je objasnio da su tražili od Komisije da pripremi teren za otvaranje pristupnih pregovora 2019. ,"ali svakako se neki uvjeti moraju poštivati", dodao je.

Odluku su prihvatili ministri zaduženi za europske poslove na vrlo napetom sastanku nakon što su se Francuska i Nizozemska ogradile, navela su dva europska izvora.

Sporazum je dogovorio luxembourški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, precizirao je jedan od tih izvora. Pristupni pregovori bi mogli početi u lipnju 2019. nakon europskih izbora ako dvoje kandidata i dalje budu bilježila napretke u reformama koje zahtijeva EU, posebice u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u Albaniji.

Odluku moraju donijeti ministri vanjskih poslova na temelju procjene napretka koju daje Europska komisija, precizira se u sporazumu. Službeno otvorenje pregovora će biti potvrđeno krajem 2019. na međuvladinoj konferenciji, dodaje isti izvor.

Dogovor zaključen s Grčkom o imenu Sjeverna Makedonija za tu bivšu jugoslavensku republiku pozitivno je prevagnuo u deblokiranju rezervi najneodlučnijih država, objasnio je diplomatski izvor. Taj sporazum će ići na referendum u Makedoniji čija desnica poziva na njegovo odbijanje.

Ishod tog referenduma će biti odlučujući za otvaranje pristupnih pregovora s EU i proces integracije u NATO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:47