NEPOSLUŠNI TEHERAN

EU, Francuska, Njemačka i Britanija traže od Irana da se pridržava nuklearnog sporazuma

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.11.2019. u 23:30

European Union Foreign Policy Chief Federica Mogherini delivers her statement, during the Geneva Conference on Afghanistan, at the European headquarters of the United Nations in Geneva, Switzerland November 28, 2018. Salvatore Di Nolfi/Pool via REUTERS
Salvatore Di Nolfi/Pool / REUTERS

Federica Mogherini

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini, kao i Francuska, Njemačka i Velika Britanija pozvali su u ponedjeljak Iran da se pridržava nuklearnog sporazuma koji je 2015. sklopio s velikim silama, upozorivši da će u protivnom biti suočen s novim sankcijama.

Tri zemlje i Mogherini izrazili su zabrinutost zbog prošlotjedne odluke Irana da ponovo počne obogaćivati uranij, ističući da taj potez nije u skladu sa sporazumom iz 2015.

"Potvrđujemo našu spremnost da razmotrimo sve mehanizme JCPOA (sporazuma), uključujući sporni mehanizam rezolucije, kako bismo riješili sva pitanja vezana uz provedbu JCPOA u skladu s obavezama Irana", navodi se u zajedničkom priopćenju Mogherini i tri zemlje.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je u ponedjeljak da je Iran počeo obogaćivati uranij u svojem podzemnom pogonu Fordow.

Dodala je da iranske zalihe obogaćenog uranija i dalje rastu.

Iran krši ograničenja sporazuma na svoje nuklearne aktivnosti korak po korak kao odgovor na američko povlačenje iz sporazuma prošle godine i obnovljene sankcije Teheranu.

Teheran je rekao da može brzo zaustaviti svoje aktivnosti ako Washington ukine sankcije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo