NEPOSLUŠNI TEHERAN

EU, Francuska, Njemačka i Britanija traže od Irana da se pridržava nuklearnog sporazuma

Federica Mogherini
 Salvatore Di Nolfi/Pool / REUTERS

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini, kao i Francuska, Njemačka i Velika Britanija pozvali su u ponedjeljak Iran da se pridržava nuklearnog sporazuma koji je 2015. sklopio s velikim silama, upozorivši da će u protivnom biti suočen s novim sankcijama.

Tri zemlje i Mogherini izrazili su zabrinutost zbog prošlotjedne odluke Irana da ponovo počne obogaćivati uranij, ističući da taj potez nije u skladu sa sporazumom iz 2015.

"Potvrđujemo našu spremnost da razmotrimo sve mehanizme JCPOA (sporazuma), uključujući sporni mehanizam rezolucije, kako bismo riješili sva pitanja vezana uz provedbu JCPOA u skladu s obavezama Irana", navodi se u zajedničkom priopćenju Mogherini i tri zemlje.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je u ponedjeljak da je Iran počeo obogaćivati uranij u svojem podzemnom pogonu Fordow.

Dodala je da iranske zalihe obogaćenog uranija i dalje rastu.

Iran krši ograničenja sporazuma na svoje nuklearne aktivnosti korak po korak kao odgovor na američko povlačenje iz sporazuma prošle godine i obnovljene sankcije Teheranu.

Teheran je rekao da može brzo zaustaviti svoje aktivnosti ako Washington ukine sankcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:26