AGENCIJA ZA OKOLIŠ

'EU SMANJIO EMISIJU STAKLENIČKIH PLINOVA, ALI NAPREDAK JE PRESPOR' Objavljene prve procjene: 'Samo tri zemlje ostvarit će klimatske ciljeve do 2030.'

 
 Stephen Coyne / Alamy / Profimedia

ZAGREB - Emisije stakleničkih plinova u EU-u 2018. godine pale su za dva posto u odnosu na 2017., pokazuju službene preliminarne procjene, ali relativno spor napredak u primjeni obnovljivih izvora energije i dekarbonizaciji prometa zabrinjava EU-ovu Agenciju za okoliš.

Najnoviji trendovi i projekcije emisija koje je objavila Europska agencija za okoliš (EEA) govore da je EU ostvario dvopostotno smanjenje emisije stakleničkih plinova prošle godine, a od 1990. godine to smanjenje iznosi 23,2 posto.

To znači da je EU čvrsto na putu ispunjenja, pa i premašivanja cilja o 20-postotnom smanjenju stakleničkih emisija u 2020. u odnosu na 1990. godinu.

EEA, međutim, upozorava da treba ostvariti znatno veći napredak u postizanju cilja smanjenja za 40 posto do 2030. godine, za koji se čini da je preambiciozan za mnoge države članice. Trenutno se očekuje da će samo Grčka, Portugal i Švedska ostvariti svoje pojedinačne klimatske ciljeve do 2030. godine.

Agencija upozorava i na spor napredak u energetskoj učinkovitosti, dekarbonizaciji prometa i povećanju udjela obnovljivih izvora u proizvodnji energije, kao kombinaciji politika i aktivnosti koje bio trebale pridonijeti ostvarenju ciljeva za 2030. godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:34