ZABRINUTOST

EU STRAHUJE DA VELIKA BRITANIJA ODUSTAJE OD SPORAZUMA O IRSKOJ GRANICI 'Nerealno očekuju da će nekim čudom sve riješiti na summitu u Bruxellesu'

Michel Barnier
 Francois Lenoir / REUTERS

Europska unija sve je zabrinutija zbog stajališta britanskog premijera Borisa Johnsona o granici s Irskom i budućim propisima za trgovanje i poslovanje nakon Brexita, rekli su europski izvori u četvrtak u Bruxellesu.

Johnson nastoji raspisati parlamentarne izbore pošto je donji dom britanskog parlamenta blokirao njegov zahtjev da Velika Britanija napusti Europsku uniju 31. listopada, bilo sporazumno s EU ili bez sporazuma, što se popularno naziva neuređeni Brexit.

Johnson tvrdi da s Bruxellesom napreduje u pregovorima kako bi dogovorio sporazum povoljniji od onoga koji je dogovorila njegova prethodnica na dužnosti Theresa May, ali europski diplomati otkrivaju da London još nije iznio nikakav novi prijedlog.

Glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier rekao je u srijedu predstavnicima 27 drugih članica Unije da London tek treba predstaviti nove prijedloge o tome kojim mehanizmom planira zamijeniti tzv. "backstop", sporni zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice s Irskom.

Tvrdim zagovornicima Brexita upravo je "backstop" 'trn u oku' jer na neki način predviđa ostanak Britanije u carinskoj uniji s EU.

Johnson tvrdi da je kadar s Bruxellesom dogovoriti ustupke na summitu u Bruxellesu 17. i 18. listopada, što znači dva tjedna prije Brexita.

"Britanci nerealno očekuju da će nekim čudom sve riješiti na tom summitu", rekao je u četvrtak jedan europski diplomat.

EU strahuje da London više ne želi poštovati europske propise za sektor okoliša, tržišta rada, državne pomoći čime bi britanski proizvodi u EU postali nelojalno konkurentni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:35