ULTIMATUM

EU TRAŽI PRIJEDLOGE ZA BREXIT U RUJNU, LONDON ODBIJA 'Službena pisana rješenja predat ćemo kada budemo spremni, a ne u neprirodnom roku'

Finski premijer Antti Rinne i britanski premijer Boris Johnson
 REUTERS

Finsko predsjedništvo EU-a zatražilo je u četvrtak od Ujedinjenog Kraljevstva da do kraja rujna pošalje pisani prijedlog dogovora o Brexitu kako bi se spriječio izlazak bez dogovora, ali je London odmah odbio taj ultimatum.

"Službena pisana rješenja predat ćemo kada budemo spremni a ne u neprirodnom roku", reagirao je glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona pred novinarima.

Nešto ranije u četvrtak finski premijer Antti Rinne, kojega zemlja u ovom polugodištu predsjeda Europskom unijom, upozorio je da London do kraja rujna treba poslati pisani prijedlog dogovora.

"Po mišljenju premijera Rinnea (...) Ujedinjeno Kraljevstvo treba do kraja mjeseca poslati pisani prijedlog", piše u elektroničkoj poruci koju je France Presseu poslao glasnogovornik premijerova ureda.

Čelnici EU-a su u srijedu pozvali London da se "ne pretvara da pregovara" kako bi spriječio grubi razlaz s EU-om, upozorivši britanske euroskeptike da će svojim građanima morati položiti račun.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je na "opasnost od 'no deala' koja je i dalje stvarna", na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, u Francuskoj.

"Možemo imati dogovor", rekao je u četvrtak u razgovoru za britansku mrežu Sky News.

Antti Rinne je u srijedu, u prigodi diplomatskog posjeta Parizu rekao da se "svaki prijedlog" Ujedinjenog Kraljevstva treba "podnijeti veoma skoro, ako se o njemu želi razgovarati".

"No moramo se pripremiti i na Brexit bez dogovora", dodao je nakon razgovora s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Dvadesetosmorica se sastaju 17. i 18. listopada u Bruxellesu, desetak dana prije 31. listopada, kada bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo istupiti iz EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:58