SASTANAK U BEČU

'EUROPA JE U OPASNOSTI, VEĆ SE NA NEKIM MJESTIMA POČELA OSIPATI!' Dramatične poruke nakon susreta austrijskog kancelara i bavarskog premijera

 
Sebastian Kurz i Markus Söder
 Leonhard Foeger / REUTERS

Austrijski kancelar Sebastian Kurz (Austrijska narodna stranka, ÖVP) i bavarski premijer Markus Söder (Kršćansko-socijalna unija, CSU) upozorili su u petak u Beču na mogući raskol Europe te su odbacili suradnju s desnim, populističkim strankama na europskoj razini.

„Ja ne držim mnogo do suradnje sa strankama poput Alternative za Njemačku ili s Marine Le Pen, kojima je cilj izlazak iz Europske unije“, rekao je Sebastian Kurz nakon sastanka s Markusom Söderom u Beču.

„Ova Europa je u opasnosti. Već se na nekim mjestima počela osipavati jer ima onih koji ju žele rascijepiti“, upozorio je Söder.

I Soeder i Kurz su zaključili kako je Europi potreban snažan politički centar jer da „i slijeve i s desne strane“ postoje snage koje ju žele rascijepiti.

Söder je rekao kako mu se „ne dopada“ susret mađarskog premijera Viktora Orbana i talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, koji se zbio dan ranije u Mađarskoj.

„Ovaj susret i signali koji su odaslani s njega su kontraproduktivni“, rekao je Söder komentirajući poziv dvojice čelnika koji rade na okupljanju desnih, populističkih stranaka na europskoj razini.

Prethodno je i njemačka kancelarka Angela Merkel odbila Orbanov poziv da se Europska pučka stranka (EPP), koja okuplja stranke europskog desnog centra, okrene suradnji s radikalno desnim strankama, umjesto onoj s europskim socijaldemokratima.

Orbanova stranka Fidesz od ožujka je pod suspenzijom u EPP-u pod optužbom za kršenje europskih načela vladavine prava, slobode medija i migrantskih prava.

Upitan na to kako gleda na blisku suradnju ÖVP-a s desnom, populističkom Slobodarskom strankom Austrije (FPÖ), koja tijesno surađuje s desnim populistima poput talijanskog čelnika radikalno desne Lige Mattea Salvinija ili Marine Le Pen iz francuskog Nacionalnog okupljanja, Söder je rekao kako je to stvar Austrije.

„Mi imamo dovoljno problema s AfD-om i kako se boriti protiv njih“, dodao je.

I Kurz i Söder su pružili punu podršku glavnom kandidatu Europske pučke stranke Manfredu Weber (CSU) te su izrazili nadu da će Weber postati i novi predsjednik Europske komisije.

Kurz i Söder su kontrole austrijsko-njemačkih granica, uvedene u jeku izbjegličke krize 2015., opisali kao svrsishodne i nužne, ali su se založili za rješenje koja bi išlo najmanje na štetu građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:14