KRIZA ZBOG PANDEMIJE

EUROPA NA PREKRETNICI Bivši njemački šef diplomacije: 'Strah me da bi korona mogla dovesti do raspada EU' MACRON 'Ne smijemo biti sebični'

 
 AFP

Bivši njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izrazio je bojazan da bi se Europska unija (EU) mogla raspasti ukoliko ne bude solidarnosti u borbi s pandemijom koronavirusa.

Gabriel je za Bild izjavio da bi se Njemačka trebala dodatno zadužiti kako bi mogla financijski pomoći italiji i Španjolskoj u svladavanju krize.

"Mora mi netko objasniti zašto mi Nijemci, prilikom zaduživanja, do kojeg je sada došlo, jedan posto nismo stavili na raspolaganje Italiji i Španjolskoj kao pomoć gospodarstvu. Bio bih za to da se odvoji i 10 posto. Ne vjerujem da bi bilo mnogo pobune kada bi se umjesto 150 zadužili 160 milijardi eura", kazao je Gabriel.

Bivši ministar smatra kako Njemačka ima velike koristi od EU dodavši kako strahuje za opstanak Unije.

"Ako nećemo biti spremni dijeliti blagostanje, onda ne znam što će biti od Europe", naglasio je Gabriel dodavši: “Zabrinut sam da bi se Europa nakon ove krize mogla raspasti."

Macron: Europa ne smije biti sebična

Francuska je uz Italiju, a Europa ne smije biti sebična, istaknuo je francuski predsjednik Emmanuel Macron u razgovoru za vodeće talijanske novine La Repubblicu, Corriere della Sera i La Stampu.

"Francuska je tu kako bi pomogla Italiji. Ono što me brine je bolest svakog čovjeka, a ako ne pokažemo solidarnost, Italija, Španjolska ili netko drugi bi mogao svojim europskim partnerima reći: gdje ste bili kad smo bili na frontu? Ne želim sebičnu i podijeljenu Europu", naglasio je francuski predsjednik.

Italija, jedna od zemalja koja je virusom najteže pogođena, bila je kritična prema Francuskoj i Njemačkoj, nakon što su u početku odbijale dostaviti maske za lice i drugu opremu kao pomoć u rješavanju epidemije koronavirusa.

Rim se umjesto toga obratio za pomoć Kini koja je poslala zrakoplov pun maski i respiratora koji su nosili naljepnice "Forza Italia" s malim kineskim i talijanskim zastavama i tako ostavili snažan dojam na Talijane.

"Mnogo se priča o kineskoj ili ruskoj pomoći, ali zašto ne kažemo da su Francuska i Njemačka isporučile dva milijuna maski i desetke tisuća zaštitnih odijela u Italiju", kazao je Macron.

"To nije dovoljno, ali ovo je samo početak i ne smijemo dopustiti da se zavadimo onim što kažu naši međunarodni partneri i konkurenti", poručio je Macron dodavši: "Europa se mora osjećati ponosnom i jakom, jer jest. Ali moramo ići mnogo dalje. Zato branim proračunsku solidarnost u upravljanju ovom krizom i njezinim posljedicama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:06