'MORA SE OKONČATI PARTNERSTVO'

EUROPA SE IPAK BUDI, PRVA PRIJETNJA SAUDIJCIMA STIGLA IZ NJEMAČKE 'Hitno moramo stopirati prodaju oružja u Arabiju!'

 
 Osman Orsal / REUTERS

Njemačka ne smije odobravati prodaju oružja Saudijskoj Arabiji dok se ne dovrše istrage o okolnostima ubojstva novinara Jamala Khashoggija, rekao je u subotu njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Maas je u razgovoru za njemačku javnu televiziju Tagesthemen istaknuo kako ne postoji razlog za odobravanje prodaje dok ne bude jasno što se dogodilo Khashoggiju.

Izgleda da se time povlači odluka od prošlog mjeseca za autorizaciju prodaje njemačkih topničkih sustava Rijadu.

"Dok god istrage traju i dok ne znamo što se ondje dogodilo, ne postoji razlog za donošenje pozitivnih odluka o izvozu oružja u Saudijsku Arabiju", zaključio je njemački ministar.

Njemačka vlada dosad je ove godine odobrila prodaju oružja Saudijskoj Arabiji u vrijednosti nešto manjoj od pola milijarde eura, pa je kraljevstvo drugi po veličini kupac nakon Alžira, prema dokumentu ministarstva gospodarstva koji je na uvid dobila agencija dpa.

Ubojstvo saudijskog novinara disidenta pritisak je na njemačku vladu zbog velikih ugovora o izvozu oružja Saudijcima, piše agencija AFP.

"Njemački odnosi sa Saudijskom Arabijom moraju biti preispitani nakon tako nevjerojatnih događaja", rekao je u subotu Lars Klingbeil, glavni tajnik socijaldemokrata (SPD), koalicijskog partnera u vladi kancelarke Merkel.

To mora uključiti i prodaju oružja, rekao je Klingbeil.

Vlada mora "okončati strateško partnerstvo s Rijadom i prekinuti izvoz oružja", zatražio je u subotu čelnik Zelenih odgovoran za vanjsku politiku Omid Nouripour.

Kancelarka Angela Merkel je u subotu u zajedničkom priopćenju s ministrom Maasom oštro osudila ubojstvo novinara Khashoggija ocijenivši dosadašnja objašnjenja službenog Rijada o okolnostima ubojstva "manjkavima".

"Najoštrije osuđujemo ovaj čin", stoji pripoćenju u kojem se dodaje "Očekujemo transparentnost Saudijske Arabije kada su posrijedi okolnosti smrtnog stradavanja novinara... Dosadašnje informacije o događajima u istanbulskom konzulatu su manjkave." Uz izraze sućuti Khashoggijevoj obitelji i prijateljima, Merkel i Maas istaknuli su da se moraju pronaći odgovorni za njegovu smrt.

EU pozvao na cjelovitu istragu smrti saudijskog novinara

Okolnosti smrti saudijskog novinara Jamala Khashoggija su duboko uznemirujuće, rekla je visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini u subotu i pozvala na provedbu cjelovite, vjerodostojne i transparentne istrage.

"Okolnosti smrti Jamala Khashoggija duboko su uznemirujuće, uključivo šokantno kršenje Bečke konvencije iz 1963. o konzularnim odnosima", navodi se u izjavi Federice Mogherini.

"Stoga Europska unija, kao i njezini partneri, inzistira na potrebi cjelovite, vjerodostojne i transparentne istrage, kako bi se rasvjetlile okolnosti ubojstva, a osobe koje su ga počinile za njega i odgovarale", navodi se.

Saudijska Arabija objavila je u subotu da je novinar Jamal Khashoggi umro u borbi u istanbulskom konzulatu i da su dva viša dužnosnika otpuštena zbog njegove smrti, i dok je za te navode američki predsjednik Donald Trump rekao da su vjerodostojni, američki zastupnici smatraju da je u njih teško povjerovati.

Priznanje Saudijske Arabije da je Khashoggi umro u konzulatu stiglo je nakon dva tjedna opovrgavanja da su imali išta s njegovim nestankom i nakon sve glasnijih zahtjeva zapadnih saveznika za objašnjenjem što se dogodilo. Njegov nestanak izazvao je prosvjede širom svijeta, a neki su američki zastupnici pozvali na stroge akcije protiv Rijada.

Turska je u subotu obećala da će otkriti sve pojedinosti o ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, nakon što je Saudijska Arabija prvi put priznala da je on ubijen u njezinom konzulatu u Istanbulu, prenosi BBC.

Francuska osudila ubojstvo Khashoggija

Francuska osuđuje ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu i traži temeljitu istragu tog slučaja, rekao je u subotu francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

"Francuska najoštrije osuđuje ovo ubojstvo", priopćio je francuski ministar.

"Potvrda smrti gospodina Jamala Khashoggija je prvi korak prema utvrđivanju istine. No i dalje ostaju brojna pitanja", dodao je Le Drian.

"Ova očekivanja još su snažnija jer su naše dvije države povezane strateškim partnerstvom koje uključuje iskrenost, obaveze i transparentnost", prenosi agencija France Presse riječi ministra.

Le Drian je izrazio sućut novinarovoj obitelji i upozorio da oni koji su odgovorni za njegovu smrt moraju za to odgovarati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:05