SJEDNICA EU PARLAMENTA

Europarlamentarci drže da Unija treba početi konkretno djelovati po pitanju turskih vojnih operacija u Siriji, a ne samo pasivno promatrati

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.10.2019. u 13:11

Omar Sanadiki / REUTERS

Europska unija treba prestati biti samo pasivni promatrač turskih vojnih operacija u Siriji i početi konkretno djelovati, rekli su zastupnici u srijedu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta i ocijenili kako više ne postoje preduvjeti za pristupanje Turske Uniji.

"Nema opravdanja za stradanja gotovo 200 civila i bombardiranje bolnica", upozorila je finska ministrica europskih poslova Tytti Tuppurainen u ime Vijeća i dodala da se "sukob u Siriji ne može riješiti vojnim putem".

"Turska je učinila značajne napore i primila milijune izbjeglica posljednjih godina, ali turska vojna aktivnost samo dodatno otežava situaciju u regiji", rekla je Tuppurainen.

Nakon dogovora turskog predsjednika sa SAD-om o petodnevnom prekidu vatre, Erdogan je u utorak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovorio potiskivanje kurdske milicije (YPG) 30 kilometara od turske granice i provođenje zajedničkih ophodnji.Tursko-ruska zajednička misija povlačenja Kurda trebala bi potrajati šest dana.

Eurozastupnici su na sjednici u Strasbourgu pozvali na konkretnije djelovanje EU-a. Upozorili su na mogućnost bijega zatvorenih pripadnika Islamske države i na teški položaj Kurda.

"Gdje je bila Europa kada su Amerikanci povukli svoje vojnike i ostavili svoje saveznike na cjedilu?", upitao se nizozemski eurozastupnik Bert-Jan Ruissen iz redova Europskih konzervativaca i reformista (ECR).

"Što s kurdskim borcima koji su dali izuzetan doprinos u borbi protiv Islamske države? Što s borcima Islamske države koji nisu više pod kontrolom, a za koje zemlje članice i dalje ne žele preuzeti odgovornost. I najvažnije, što s lokalnim stanovništvom koje nije uključeno u ovaj dogovor?", pita se SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula.

Picula kaže da "temeljni cilj mora biti prekid vojnih operacija, a posebno korištenja kemijskog oružja."

"Europska unija ne smije biti samo pasivni promatrač dogovora drugih", upozorava Picula.

Picula je još kritizirao EU zbog nemogućnosti donošenja strateških odluka, dok SAD i Rusija djeluju. Ne samo vezano uz Siriju, već i zbog pitanja u susjedstvu podsjetivši na blokiranje početka pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s EU-om.

"Opet otvaramo prostor aktivnijima od nas, ali i onima koji ne dijele naše interese i vrijednosti", upozorio je Picula.

Njemačka, Francuska i Nizozemska zabranile su izvoz oružja Turskoj, ali eurozastupnici ne smatraju to dovoljnim.

"Treba zaustaviti pristupanje Turske EU-u. Više ne postoje preduvjeti za članstvo. Također, trebamo blokirati sva financijska sredstva koja bi mogla završiti u Erdoganovim džepovima", smatra talijanski eurozastupnik Fabio Castaldo.

Turska je pristupne pregovore s EU-om pokrenula 2005., ali otad nije bilo većeg napretka.

HDZ-ov eurozastupnik Tomislav Sokol rekao je hrvatskim novinarima u Strasbourgu kako treba uzeti u obzir da je "Turska važan dugoročni strateški partner EU-a."

"Ne treba u nekim situacijama djelovati automatski i na prvu već razgovarati i vidjeti na koji način se može najbolje djelovati", smatra Sokol.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo