UOČI IZVANREDNOG SUMMITA

EUROPARLAMENTARCI PORUČILI ŠEFU EUROPSKOG VIJEĆA CHARLESU MICHELU 'Prijedlog proračuna nam je neprihvatljiv! Ima dvije značajne slabe točke...'

Charles Michel, David Sassoli i Ursula von der Leyen
 AFP

Pregovarački tim Europskog parlamenta je uoči izvanrednog sastanka na vrhu EU-a 20. veljače izrazio neslaganje s prijedlogom novog dugoročnog proračuna kojeg zagovara predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, objavio je Europski parlament u srijedu.

"Pozdravljamo razgovore s predsjednikom Europskoga vijeća Charlesom Michelom vođene tijekom posljednjih nekoliko tjedana, no njegov prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO-a) za razdoblje od 2021. do 2027. je daleko ispod očekivanja Europskog parlamenta, ali i europskih građana", ocijenili su pregovarači Europskog parlamenta za proračun.

Čelnici 27 zemalja članica okupit će se u četvrtak na izvanrednom sastanku na vrhu, koji bi mogao potrajati i nekoliko dana, kako bi pokušali dogovoriti višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Podloga za raspravu bit će prijedlog predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, koji je prošli tjedan predložio proračun EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine u iznosu od 1094,8 milijardi eura, što je 1,074 posto bruto nacionalnog dohotka 27 država članica.

Riječ je o manjem iznosu u odnosu na prijedlog Europske komisije, koja predlaže 1135 milijardi eura, što je 1,114 posto BND-a.

Michelov prijedlog je vrlo sličan onome koje je finsko predsjedništvo izradilo potkraj prošle godine a Europski parlament traži 1,3 posto BND-a, što je po cijenama iz 2018. godine 1324,1 milijardi eura. Razlika između Michelova prijedloga i zahtjeva Europskog parlamenta iznosi 230 milijardi eura.

"Predsjednik Michel je kao nacrt za svoj dokument koristio štetni prijedlog pripremljen na tehničkoj razini od strane finskog predsjedništva Vijećem EU-a, u prosincu 2019. Dok očekujemo značajna ulaganja u provedbu Zelenog plana, digitalnu tranziciju i jačanje Europe, predsjednik Michel potvrđuje ili čak dodatno zaoštrava rezove u poljoprivredi, koheziji, istraživanju, infrastrukturnim ulaganjima, digitalizaciji, programima za mala i srednja poduzeća, za Erasmus, zapošljavanje mladih, upravljanje migracijama, obranu, te u mnogim drugim područjima", upozoravaju pregovarači Europskog parlamenta (EP).

"Kad je riječ prihodima, Europski parlament uzima u obzir određene pomake, ali ipak uočava dvije značajne slabe točke u prijedlogu. Prvo, moramo izbjeći korektivni mehanizam vezan na porez na plastiku koji bi ugrozio njegov poticajni efekt. Drugo: u konačni sporazum mora biti uključeno jasno i obvezujuće jamstvo uvođenja novih dodatnih vlastitih izvora tijekom razdoblja višegodišnjeg financijskog okvira, od 2021. do 2027. godine. Pregovarački tim se stoga protivi prijedlogu predsjednika Michela i očekuje od Europskoga vijeća odbacivanje zaključaka temeljenih na njemu", navodi se u priopćenju EP-a.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli prošle je srijede rekao da je Europski parlament spreman do kraja ustrajati na svom prijedlogu Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), kao i na očuvanju ambicioznih kohezijskih programa.

Ako prijedlozi predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela neće biti u skladu sa stajalištem parlamenta "mi smo spremni ići do kraja", rekao je Sassoli na konferenciji za medije nakon rasprave o Višegodišnjem financijskom okviru u srijedu u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Sassoli je istaknuo da Europski parlament gotovo jednoglasno podržava ambiciozan financijski plan te je naglasio kako je to "najvažnija utakmica na početku ovog saziva".

"Smatramo da ne treba rezati naše programe. Štoviše, trebamo više sredstava kako bi smanjili razlike i postigli pravednu ravnotežu. Ako se režu kohezijski programi, kako možemo smanjiti te razlike?", upitao je Sassoli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:49