PROCJENA IZ LUKSEMBURGA

EUROPI PRIJETI NOVI IZBJEGLIČKI UDAR, VIŠESTRUKO VEĆI OD ONOGA SIRIJSKOG 'Postoji ogromni rizik od golemog vala migranata, a za to je kriv Trump!'

 Ilustracija / Profimedia, Avalon Editorial

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn upozorio je u subotu na potencijalnu novu izbjegličku krizu u slučaju eskalacije sukoba između Irana i Sjedinjenih Država.

"Ako situacija između Washingtona i Teherana nastavi eskalirati, postoji opasnost od toga da tri milijuna Afganistanaca koji žive u toj zemlji napuste Iran", rekao je Asselborn za nedjeljno izdanje lista Die Welt, prenosi njemačka agencija dpa.

Većina njih se u tom slučaju vjerojatno ne bi vratila u Afganistan zbog sigurnosne situacije, već bi pobjegla u Tursku, a potom u Europu, dodao je ministar.

"Postoji rizik od golemog vala izbjeglica, što predstavlja velik problem za Europu", kazao je, optuživši američkog predsjednika Donalda Trumpa da je prošle godine napravio potpuno pogrešan potez napustivši međunarodni međunarodni nuklearni sporazum s Iranom. Asselborn smatra da su, zapravo, Sjedinjene Države prekršile dogovor.

Po njegovu mišljenju Europa i svijet su zahvaljujući sporazumu iz 2015. imali veći osjećaj sigurnosti.

Istodobno je pozvao Iran da ne nastavlja s kršenjem glavnih odredbi sporazuma, što su čelnici te države najavili.

Iran je zaprijetio da od nedjelje počinje s povećanjem razine obogaćivanja uranija, što nije u skladu sa sporazumom. Poznato je da se visoko obogaćeni uranij može koristiti kao materijal za izradu nuklearnog oružja.

Nakon višegodišnjih teških pregovora članice Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta, Njemačka i Iran u Beču su 2015. dogovorile sporazum kojim se jamčilo ograničenje ambicija Teherana kao nuklearne sile.

Sporazum je omogućio da se iranska nuklearna industrija stavi pod međunarodni nadzor, a u zamjenu za taj potez Iranu je obećano ukidanje gospodarskih sankcija kada je posrijedi trgovina.

No, nakon napuštanja sporazuma, Sjedinjene Države nametnule su Iranu nove oštre sankcije.

"Dosad je Iran uvijek poštovao sporazum, što je potvrdila međunarodna agencija za nuklearnu energiju sa sjedištem u Beču. S druge strane, ja samo mogu upozoriti Irance da od nedjelje ne započinju s obogaćivanjem uranija iznad dopuštene razine", kazao je Asselborn novinaru Die Welta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:09