SALVINI U VARŠAVI

'EUROPI TREBA NOVA OSOVINA' Rigidna talijanska desnica želi sklopiti pakt s poljskim ekstremistima i 'spasiti Europu od Francuske i Njemačke'

Matteo Salvini i Joachim Brudzinski
 REUTERS

Potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini rekao je u srijedu u Varšavi da je predsjedniku stranke Pravo i pravda (PiS) koja je na vlasti u Poljskoj predložio "zajednički program" za Europu radi izbora za Europski parlament u svibnju.

Taj program još "ne postoji", dodao je čelnik protuimigrantske Lige i talijanski ministar unutarnjih poslova na tiskovnoj konferenciji, nakon razgovora s Kaczynskim koji je ocijenio "dugim, pozitivnim i konretnim", rekavši da je "90 posto" suglasan s njim. O sankcijama Rusiji - oko čega su se možda mogla javiti neslaganja jer Salvini sumnja u njihovu djelotvornost - nisu razgovarali, rekao je.

"Predložio sam, kako bismo nadišli stranačke, zemljopisne i kulturne razlike, europski ugovor, pakt za Europu koji još ne postoji, nisam došao s gotovim proizvodom".

"Moći ćemo ponuditi platformu, pakt za Europu s deset točaka, o kojemu će Talijani, Poljaci, Nizozemci, Španjolci, Danci odlučiti jesu li za njega ili nisu".

"Na tome ćemo raditi ovih dana. Prije izbora. Bolje je ugovore obznaniti prije izbora, a ne poslije", dodao je Salvini.

Rekavši da se nada da će savez "svih onih koji žele spasiti Europu" osvojiti drugo, a možda i prvo mjesto u EP-u, opetovao je da je "došlo vrijeme da se francusko-njemačka osovina zamijeni talijansko-poljskom" i one koji su zadnjih godina upravljali Europom nazvao "pravim euroskepticima".

Po riječima glasnogovornice PiS-a Beate Mazurek, susret Salvinija i Kaczynskog "otvorio je vrata budućim kontaktima" i omogućio da se načnu "pitanja o kojima postoje razlike" između dviju stranaka.

Na samom početku višesatnog posjeta Varšavi Salvini je rekao da će Italija i Poljska biti "sudionice novog europskog proljeća" koje treba reformirati EU. Medijima se obratio nakon susreta s poljskim ministrom unutarnjih poslova Joachimom Brudzinskim.

Njegov poljski kolega istaknuo je pak da su Italija i Poljska suglasne o gotovo svim pitanjima koja su bila na dnevnom redu.

Dvije zemlje, istaknuo je, "ne žele napustiti EU, one su sastavni dio Unije (...) Želimo je osnažiti, poboljšati sigurnost naših građana i čitave zajednice (...) i reformirati je kako bi bila bliža građanima nego eliti".

Dobar rezultat nacionalnih stranaka poput PiS-a te desnice u Francuskoj i u Italiji mogao bi promijeniti odnos snaga u EP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:11