POTREBNA JE BRZA REAKCIJA

Europska komisija poziva Italiju na provođenje mjera za smanjenje duga

Giuseppe Conte
 REUTERS

Povjerenik Europske unije za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici pozvao je u srijedu Italiju da predstavi mjere kojima će izbjeći disciplinske mjere zbog rastućeg duga te pozvao na brzu reakciju.

"Spremni smo uzeti u obzir nove elemente koje bi Italija mogla predstaviti, no nemojmo gubiti vrijeme", rekao je Moscovici novinarima u Bruxellesu.

Prošlog je tjedna Europska komisija odlučila kako dug Italije, koji je jedan od najvećih na svijetu, s 132 posto BDP-a, zahtijeva pokretanje procedure prekomjernog deficita (EDP).

Predstavnici zemalja članica u utorak su podržali tu odluku te pozvali Italiju da poduzme "potrebne mjere kako bi osigurali usklađenost sa zahtjevima EU", rekao je dužnosnik EU.

Moscovici je rekao kako će Komisija i dalje ustrajati u pripremama za pokretanje EDP-a.

"Ostajemo predani inteligentnoj i fleksibilnoj primjeni naših fiskalnih pravila", rekao je.

"No, nema sumnje da nećemo primijeniti proceduru ako kriteriji nisu zadovoljeni".

Talijanski premijer Giuseppe Conte i ministar gospodarstva Giovanni Tria rekli su kako žele izbjeći kaznene mjere EU, dok se potpredsjednik vlade Matteo Salvini tome znatno više protivi.

Europska komisija "ne može nametnuti odluke ili sankcije na vlade i ljude koji predstavljaju milijune građana koji jednostavno žele učiniti ono što je ispravno", rekao je Salvini u videozapisu objavljenom na Facebooku, referirajući se na smanjenje poreza.

Salvini smatra kako su manji porezi rješenje za oživljavanje stagnirajućeg gospodarstva. Međutim, prošle je godine Italija obećala Bruxellesu kako će povećati stope poreza ili naći druge izvore prihoda za proračun za 2020. kako bi održali javne financije u pozitivnom stanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:45