DUGOOČEKIVANI PLAN

EUROPSKA KOMISIJA PREDSTAVLJA PLAN ZA OPORAVAK OD KORONAKRIZE Von der Leyen predstavit će prijedloge zastupnicima i široj javnosti

 AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavit će u srijedu popodne dugoočekivani plan za oporavak gospodarstva od pandemije koronavirusa i novi prijedlog sedmogodišnjeg proračuna koji je s tim planom tijesno povezan.

Europska komisija će na svojoj redovitoj sjednici usvojiti te prijedloge, a odmah nakon toga s njima će biti upoznati veleposlanici zemalja članica. U 13,30 počinje plenarna sjednica Europskog parlamenta na kojoj će predsjednica Komisije predstaviti prijedloge zastupnicima i široj javnosti.

Ursula von der Leyen predstavila je prije dva tjedna u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta obrise revidiranog prijedloga sedmogodišnjeg proračuna EU-a i plana za oporavak od koronakrize.

Von der Leyen nije navela nijednu konkretnu brojku, ali je naglasila da će instrument za oporavak biti kombinacija zajmova i bespovratne pomoći.

Predsjednica Komisije je rekla da će se paket mjera za oporavak sastojati od dva dijela - višegodišnjeg proračuna i instrumenta za oporavak koji će se financirati zaduživanjem na tržištima kapitala uz jamstvo država članica.

Novi sedmogodišnji proračun, u europskoj terminologiji Višegodišnji financijski okvir (VFO), namijenjen je za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

S obzirom da će sredstva iz toga proračunskog razdoblja biti na raspolaganju tek od 1. siječnja sljedeće godine, očekuje se da će Komisija predložiti i neko rješenje kako bi se premostilo ovo razdoblje do kraja godine i pomoglo gospodarstvu tamo gdje je pomoć najpotrebnija i najhitnija.

Konačna odluka o tim prijedlozima je na zemljama članicama koje se moraju jednoglasno dogovoriti i na Europskom parlamentu koji mora dati pristanak na dogovor zemalja članica.

Svi se slažu da čelnici zemalja članica ne mogu postići dogovor o tako važnim pitanjima putem video-veze, stoga se očekuje da će sljedeći mjesec u Bruxellesu biti održan prvi sastanak na vrhu na kojem će čelnici država članica biti fizički nazočni.

Zadnji samit prije koronakrize održan je 20. i 21. veljače i tada nije uspio pokušaj dogovora o VFO-u.

Rasprava na tom samitu vodila se na temelju prijedloga predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, koji je predložio sedmogodišnji proračun u visini 1,074 posto bruto nacionalnog dohotka, što odgovara iznosu od 1094,8 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:20