IZBJEGLIČKA KRIZA

EUROPSKA UNIJA I TURSKA NAPOKON POSTIGLI SPORAZUM Od nedjelje Grčka počinje vraćati ilegalne migrante Ankari!

 Reuters

Europska Unija i Turska postigli su dogovor o rješavanju migrantske krize, neslužbeno se doznaje od europskih čelnika. Da se nešto događa, prvi je potvrdio češki premijer Bohuslav Sobotka koji je na Twitteru napisao:

- Postignut je dogovor s Turcima. Svi ilegalni migranti iz Grčke biti će vraćeni u Tursku, a primjena sporazuma počinje 20. ožujka - napisao je Sobotka.

Danas je predsjednik Europskog vijeća predstavio kompromisni prijedlog za sporazum o izbjegličkoj krizi i zatražio od njih da ga prihvate bez promjena. Prema diplomatskim izvorima, novi prijedlog uključuje i rješenja za četiri pitanja koja su do sada bila otvorena.

Prvo otvoreno pitanje odnosilo se na usklađenost dogovora s međunarodnim i europskim pravom, koje ne dopušta vraćanje izbjeglica u zemlje u kojima im je ugrožen život te kolektivno vraćanje izbjeglica.

Drugo pitanje bilo je kada će se sporazum početi provoditi. Prema prijedlogu to provedba bi počela već za dva dana, 20. ožujka.

Treće pitanje odnosi se na brzinu isplate prve tri milijarde eura, koje je EU obećala Turskoj prošle jeseni. Turska želi ubrazti isplatu financijske pomoći za zbrinjavanje izbjeglica stoga je dogovoreno da će zajedno odrediti konkretne projekte koji će se financirati tim sredstvima.

Četvrto pitanje odnosi se na brzinu otvoranja pregovoračkih poglavlja. Dogovoreno je oživljavanje turskog pristupnog procesa i ubrzanje priprema za otvaranje pregovora u poglavlju financijske i proračunske odredbe do kraja lipnja.

EU strahuje od izbjegličkog vala iz Libije

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku upozorila je ministre vanjskih poslova unije da bi gotovo pola milijuna raseljenih osoba iz Libije moglo krenuti u Europu i pozvala je zemlje članice da hitno djeluju kako se situacija ne bi otela kontroli.

U pismu od 12. ožujka, koje je na uvid dobio Reuters, Federica Mogherini iznijela je svoju zabrinutost zbog toga što krijumčari ljudima slobodno djeluju u Libiji i pozvala je na jače uključivanje EU u rješavanje političke situacije u toj zemlji.

Britanija je bila domaćin susreta na kojem su uz Mogherini bili predstavnici Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Malte na marginama summita u Bruxellesu. Susret je organiziran zbog zabrinutosti da se Libija ignorira dok se unija fokusira na postizanje dogovora s Turskom o povratku izbjeglica iz Grčke.

"Više je od 450.000 raseljenih osoba i izbjeglica u Libiji koji su mogući kandidati za migraciju u Europu", napisala je Mogherini. "Trajući sukob u Libiji i bezakonje omogućavaju krijumčarima da djeluju nekažnjivo".

Talijanski brodovi u petak su pokupili oko 600 migranata i jedno truplo, objavila je talijanska obalna straža koja upozorava na vjerojatnost porasta broja izbjeglica koji tim putem dolaze u Italiju.

"Unatoč lošem vremenu i nemirnom moru brodovi dolaze", kazao je glasnogovornik obalne straže.

Više od 1,2 milijuna migranata uglavnom iz Afrike i Bliskog istoka stigao je u Europu od početka 2015.

Broj pristiglih iz Libije porastao je ovoga tjedna.

"Ove godine uočavamo blagi porast u broju migranata koji dolaze iz Libije", kazao je Federico Soda, ravnatelj ureda za Mediteran Međunarodne organizacije za migracije.

"Do danas gotovo 12.000 migranata stiglo je u Italiju, oko 2000 više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:43