NAPAD NA UTAJIVAČE

EUROPSKA UNIJA OBJAVILA RAT TVRTKAMA KOJE IZBJEGAVAJU POREZE Više neće biti moguće izvlačiti milijarde kroz podružnice u Europi

 Reuters

BRUXELLES - Ministri financija Europske unije usvojili su u utorak prijedlog novih propisa prema kojima će zemlje EU biti obvezne razmjenjivati porezno relevantne podatke multinacionalnih kompanija kako bi se suzbilo njihovo izbjegavanje poreznih obveza.

"Danas smo postigli politički dogovor o suradnji poreznih vlasti, te o dostavi podataka po zemljama. To je sastavni dio našeg rada na paketu zakona kojima bi se trebalo suzbiti izbjegavanje poreznih obveza", izjavio je predsjedatelj sastanka ministara financija EU, Nizozemac Jeroen Dijsselbloem.

Prema novim će propisima velike kompanije biti obvezne dostaviti podatke o prihodima, dobiti i poreznim obvezama svim zemljama EU u kojima posluju. Te će podatke potom razmjenjivati svih 28 zemalja EU.

Dogovor na razini EU ide dalje od međunarodnih smjernica koje su usuglasile skupina 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 i Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Prema međunarodnim smjernicama podružnice inozemnih kompanija nisu obvezne dostavljati i porezne podatke matične grupe dok će europski propisi obuhvatiti i inozemne multinacionalne kompanije s podružnicama u Europskoj uniji, naglašavaju europski dužnosnici.

Novi propisi trebali bi stupiti na snagu ove godine, a zbog dvojbi Njemačke i još nekih zemalja EU da bi mogli otjerati inozemne investitore, bit će obvezujući za inozemne kompanije od 2017. Službeno bi trebali biti usvojeni najkasnije do lipnja, ističe Dijsselbloem.

Da bi stupili na snagu, mora ih odobriti svih 28 zemalja EU, napominje Reuters.

Unatoč dvojbama pojedinih vlada, europski povjerenik za poreznu politiku Pierre Moscovici razmišlja o tome da idućih tjedana predloži još ambicioznije odredbe prema kojima bi uvid u porezno relevantne podatke kompanija dobila i šira javnost a ne samo nadležna državna tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:56