STRAH OD NOVE KRIZE

EUROPSKA UNIJA U BEZIZLAZNOJ SITUACIJI Novi turski ultimatum šokirao sve u Bruxellesu: 'Ali ispunili ste tek 19 od 72 uvjeta...'

Svi diplomati koji imaju iskustvo u odnosima s Turskom mogu pretpostaviti što će se dogoditi
 Reuters

Europska unija našla se u bezizlaznoj situaciji i primorana je da dosad neviđenom brzinom ukine vize za državljane Turske ili riskira ponavljanje izbjegličke krize koju misli da je zaustavila sporazumom s Ankarom.

Turska i EU su postigle sporazum za vraćanje sirijskih izbjeglica iz Grčke u Tursku, što se i provodi i što je u velikoj mjeri smanjilo broj migranata koji dolaze iz Turske u EU. Time je nestala i tzv. zapadnobalkanska ruta kojom je prošlo više od milijun migranata. No, EU je zauzvrat puno toga obećala Turskoj: više od tri milijarde eura te ukidanje viza za turske državljane, i to od kraja lipnja, za dva mjeseca.

Dok će EU vjerojatno ispuniti svoj novčani dio obećanja, što je vidljivo i iz jučerašnje uplate više od 100 milijuna eura od Komisije za projekte zbrinjavanja izbjeglica u Turskoj, dio koji se tiče ukidanja viza bit će teže ostvariti.

Odlučan Davutoglu

Turskoj su s najviše političke razine - šefovi država ili vlada EU - obećali ukidanje viza. Svi diplomati koji imaju iskustvo u odnosima s Turskom mogu pretpostaviti što će se dogoditi ako se tada vize ne ukinu. Brzo će opet vidjeti kako val izbjeglica iz te države kreće prema EU.

To Turska zapravo ne krije. Turski premijer Ahmet Davutoglu jasno je dao do znanja da Ankara, ako se vize ne ukinu, više neće smatrati dužnom poštivati svoj dio odgovornosti iz sporazuma s EU. Jučer su o tome u Strasbourgu, na marginama sastanka Vijeća Europe, razgovarali predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i turski premijer.

- Kao dio sporazuma, mi radimo u smjeru liberalizacije viza za turske građane. Turska mora ispuniti sve preostale uvjete. Vizna liberalizacija je pitanje kriterija. Ona se neće razvodnjeti u slučaju Turske - rekao je jučer Juncker.

Prema ocjeni koja se može čuti u EU, Turska je dosad ispunila samo 19 od 72 kriterija za viznu liberalizaciju. No, Davutoglu je rekao da će u svibnju ispuniti sve kriterije.

Prema europskim izvorima, postoji dio kriterija za viznu liberalizaciju koji Turska još nije ispunila, a Juncker je, navodno, od turskog premijera zatražio da ubrzaju rješavanje tih nedostataka. Jedan od uvjeta koji EU želi vezati za viznu liberalizaciju jest zahtjev da Turska omogući pristup sustavu azila i državljanima koji nisu iz Sirije.

- Turska je u potpunosti ispunila sve obveze iz sporazuma koje se na nju odnose. Oko toga nema niti jednog otvorenog pitanja. Zapravo mi Turci možemo upozoriti da postoje neka neriješena pitanja na strani EU - rekao je Davutoglu.

Dugo na čekanju

EU je oprezna pri liberalizaciji viza. Ukrajina je u prosincu ispunila sve uvjete iz procesa vizne liberalizacije, Europska komisija je to formalno potvrdila, ali još nema ni formalnog prijedloga Komisije o ukidanju viza. Kosovo je već osam godina na čekanju i nema obećanje o roku za ukidanje viza, iako je jedina zapadnobalkanska država čiji građani trebaju vizu za EU. Zato je jasno da će za Tursku politički kriteriji imati prednost pred ocjenama Komisije o ispunjavanju tehničkih uvjeta i 80 milijuna turskih državljana od ljeta će vjerojatno moći u EU bez viza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 14:29