AROMATIZIRANE CIGARETE

EUROPSKA UNIJA ZABRANILA CIGARETE S MENTOLOM Nova pravila bi trebala smanjiti stopu pušenja među mladim ljudima

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.05.2020. u 12:26

, Image: 160368883, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Ramon Espelt Gorgozo / Alamy / Alamy / Profimedia
Ilustracija / Ramon Espelt Gorgozo / Alamy / Alamy / Profimedia

U Europskoj uniji u srijedu je stupila na snagu zabrana cigareta s mentolom, u daljnjem pokušaju da se obeshrabri mlade ljude od počinjanja pušenja. 

Zabrana aromatiziranih cigareta i duhanskih proizvoda stupila je na snagu 2016. godine, no proizvodi s tržišnim udjelom većim od 3 posto - poput cigareta s okusom mentola - uživali su izuzeće do danas.

Regulacija je dio EU direktive za duhanske proizvode koja je prihvaćena 2014. godine nakon napornih pregovora, pritisaka industrije i pravnih izazova.

Direktiva je također naložila da cigarete i duhanski proizvodi na sebi sadrže još eksplicitnija zdravstvena upozorenja te da prekrivaju 65 posto prednjeg i stražnjeg dijela kutije. Države članice također mogu imati i ogoljena pakiranja.

Pravila bi trebala smanjiti stopu pušenja među mladim ljudima. Europska komisija kaže da je pušenje najveći uzročnik prerane smrti u EU.

U EU, 26 posto od ukupne populacije i 29 posto mladih Europljana između 15-24 godine puši, prema podacima komisije.

Izdvajamo