OPASNOST OD TERORIZMA

EUROPSKI OBAVJEŠTAJCI UPOZORAVAJU 'ISIS je diljem kontinenta rasporedio veći broj fanatika, znamo koji su im glavni ciljevi'

 Reuters

Čini se da je IS poslao više boraca u Europu i Belgiju, rekao je u utorak državni koordinacijski centar za analizu prijetnji, četiri tjedna nakon napada na glavni grad za koji je odgovornost preuzela ta ekstremistička skupina.

Vlasti vjeruju da je istraga o napadima 22. ožujka, koja je rezultirala mnoštvom uhićenja, dovela do razbijanja ćelije odgovorne za bombaške napade.

Međutim opasnost ostaje, rekao je ravnatelj centra za analizu prijetnji (OCAM) Paul Van Tigchelt, na konferenciji za novinare a navodi ga novinska agencija Belga.

On je rekao da je centar primio informaciju o tome da je IS rasporedio više pripadnika u Europi. Trenutno nije dostupno više podataka.

OCAM, koji neovisno određuje stupanj prijetnje u Belgiji, odlučio je da treba ostati na razini 3, što je stupanj manje od najviše razine prijetnji.

On znači moguću i vjerojatnu prijetnju. Napadi 22. ožujka, u bruxelleskoj zračnoj luci i postaji podzemne željeznice, odnio je 32 života.

U međuvremenu je njemački Bild prenio tvrdnje obavještajaca o navodnim planovima džihadista za terorističke napade po plažam europskih turističkih središta. Pritom se kao mete spominju ponajprije Francuska, Španjolska i Italija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:37