PLENARNA SJEDNICA

EUROPSKI PARLAMENT IZGLASAO TRI MJERE ZA BORBU PROTIV PANDEMIJE Sudjelovalo nekoliko zastupnika, prvi put u povijesti se glasalo na daljinu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.03.2020. u 07:44

(FILES) In this file photo taken on March 26, 2020 Members of European Parliament wearing protective masks attend during a mini plenary session of European Parliament in Brussels, Belgium, on March 26, 2020. - Due to Coronavirus pandemic, plenary session is reduced to one day and mainly operated as a video conference. (Photo by Aris Oikonomou / AFP)
AFP

Europski parlament izglasao je u četvrtak navečer na plenarnoj sjednici u Bruxellesu tri izvanredne mjere za borbu protiv pandemije koronavirusa i posljedica te krize na gospodarstvo.

Zbog pandemije koronavirusa i ograničenja kretanja na plenarnoj sjednici sudjelovalo je samo nekoliko zastupnika, koji su se zatekli ili žive u Bruxellesu, dok su ostali sjednicu pratili na daljinu. Prvi put u povijesti Europski parlament je glasao na daljinu, putem elektroničke pošte.

Parlament je izglasao tri prijedloga Europske komisije - prijedlog o investicijskoj inicijativi kao odgovor na krizu s koronavirusom u iznosu od 37 milijardi eura, od čega je za Hrvatsku namijenjeno 1,158 milijardi eura.

Riječ je o neiskorištenim sredstvima koja su zemljama članicama dodijeljena za predfinanciranje projekata iz strukturnih fondova, koja bi inače morala vratiti u europski proračun, a sada će ih moći zadržati. To će proračunima država članica omogućiti veću likvidnost.

Drugi usvojeni prijedlog je o proširenju djelokruga Fonda solidarnosti EU-a, a treći je privremena mjera kako bi se olakšalo zračnim kompanijama da zadrže svoje 'slotove' u zračnim lukama, čak i ako ih ne koriste zbog pada prometa.

Izdvajamo