BRUXELLES

EUROPSKI PARLAMENT PROTIV SMANJENJA DJEČJEG DOPLATKA GOSTUJUĆIM RADNICIMA 'Takva mjera za posljedicu bi imala nove podjele unutar EU'

Europski parlament tijekom glasovanja
 Vincent Kessler / REUTERS

Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta u Bruxellesu, u utorak je usvojio Izvješće o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, u kojem, između ostalog, utvrđuje da gostujući radnici imaju pravo na jednake dječje doplatke kao i domaći radnici bez obzira na to gdje je prebivalište djece, priopćio je ured europarlamentarke Dubravke Šuice.

Cilj ažuriranih pravila predloženih u izvješću je olakšati mobilnost radnika na način da se zaštite njihova prava tijekom kretanja unutar EU-a te osigurati njihovu socijalnu zaštitu kada prelaze iz jednog nacionalnog zakonodavstva u drugo. Izvješće, ističe europarlamentarka Dubravka Šuica, potvrđuje i da će se dječji doplatak isplaćivati po dosadašnjim pravilima, bez obzira žive li djeca gostujućih radnika u zemlji koja isplaćuje doplatak ili zemlji iz koje radnik dolazi.

Radnici bi trebali moći izabrati i hoće li dobivati naknade za nezaposlene iz posljednje zemlje članice u kojoj su radili ili iz zemlje članice u kojoj borave, ovisno o tome gdje imaju više izgleda za ponovno pronalaženje posla.

Uz to nove odredbe jačaju suradnju između članica u brzoj podjeli informacija kako bi se osigurao pristup socijalnoj skrbi ali i utvrdile greške i pokušaji prijevare.

Takva mjera za posljedicu bi imala nove podjele unutar EU, drastično bi smanjila mobilnost radnika, a djeca stranaca čije obitelji ne žive u istoj državi bila bi svrstana u kategoriju drugog reda.

Prihvaćanjem ovog izvješća, takvi zahtjevi pojedinih država članica za smanjenjem dječjeg doplatka bivaju odbijeni, ističe se u priopćenju ureda zastupnice Dubravke Šuice.

"Sretna sam što je Europski parlament usvajanjem Izvješća o koordinaciji sustava socijalne sigurnost jasno pokazao svoj stav o diskriminatornim zahtjevima koji smanjuju mobilnost europskih građana, a dio djece svrstava u kategoriju građana drugog reda. Takve tendencije bile su prisutne u Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji te je ovo važna opomena za države članice!“, izjavila je Šuica povodom usvajanja izvješća.

Zastupnica Šuica (HDZ/EPP) već je nekoliko puta upozoravala Europsku komisiju i kolege zastupnike na diskriminatornu inicijativu u pojedinim državama članicama kojom bi se smanjila visina dječjeg doplatka za djecu gostujućih radnika čije obitelji ne žive u toj zemlji te ih prilagoditi standardu zemlje iz koje gostujući radnik dolazi, podsjeća se u priopćenju.

Šuica je izrazila zadovoljstvo i činjenicom da su se današnjim glasovanjem potvrdile riječi Povjerenice za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen koja je u svom nedavnom odgovoru na njeno pisano pitanje izjavila da mobilni radnici imaju pravo na jednake dječje doplatke kao i domaći radnici, bez obzira na to gdje je prebivalište djece.

Izvješće, usvojeno na Odboru za zapošljavanje i socijalna pitanja s 29 glasova za i 19 protiv uz petero suzdržanih, trebalo bi biti stajalište Europskog parlamenta u pregovorima s Vijećem i Europskom komisijom o pravilima za gostujuće radnike. Ukoliko protivnici predloženih pravila u Europskom parlamentu prikupe 76 potpisa zastupnika o izvješću bi europarlamentarci ipak mogli raspravljati i odlučivati na plenarnoj sjednici, vjerojatno u siječnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:43