IZVANREDNA SITUACIJA

EUROPSKI PARLAMENT ZASJEDA SAMO SUTRA Zasjedanje se iz Strasbourga premješta u Bruxelles, na dnevnom redu su samo tri teme

David-Maria Sassoli
 AFP

Jutarnji list saznaje da će predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli uskoro najaviti kako će plenarna sjednica biti održana samo sutra, a ne cijeli tjedan te da će se na dnevnom redu naći samo tri teme. Prva je koronavirus, druga izbjeglička kriza i stanje na granici Turske i Grčke, a treća je Višegodišnji financijski okvir EU.

Europska unija, naime, pokušava naći načina kako usporiti širenje virusa u državama članicama, ali i kako pomoći u suočavanju s gubicima koje ova globalna epidemija već nanosi gospodarstvu.

Europska unija ima određene alate u svojim rukama, ali ne i previše financijskih sredstava. Najviše što EU može napraviti za gospodarstvo je da državama članicama dopusti državne potpore i da takve ne računa kao kršenja pravila tržišnog natjecanja niti će ih zaračunati u okviru dopuštenog deficita.

Jučer je, nakon konzultacija, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najavio kako će “uskoro” održati telefonsku konferenciju šefova država ili vlada kako bi se koordinirali napori oko suzbijanja širenja koronavirusa.

- Moramo surađivati kako bismo zaštitili naše građane, poručio je on.

Europski parlament je ovotjedno plenarno zasjedanje premjestio u Bruxelles umjesto u Strasbourg, što se događa samo u izvanrednim okolnostima. Zadnji put je bilo kada se u Strasbourgu srušio strop u plenarnoj dvorani. Brojne aktivnosti parlamenta su otkazane.

U međuvremenu je potvrđen i prvi slučaj zaraze u Europskoj komisiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:00