POTRES U ITALIJI

Europski sud: U javnim školama bez raspela

AP

Italiju je tužila majka koja je tvrdila da se raspela moraju maknuti iz škola u koje idu njena djeca

RIM - Potres na talijanskoj političkoj i vjerskoj sceni izazvala je presuda Evropskog suda pravde u Strasbourgu, po kojoj je nazočnost raspela u učionici obvezatne škole “kršenje slobode roditelja da odgajaju djecu po vlastitu uvjerenju i kršenje vjerske slobode učenika”.

Pristrano i ideološki

Talijanska vlada najavila je priziv, Sveta Stolica tek vrednuje presudu, a Talijanska biskupska konferencija je odbacuje kao “pristranu i ideološku” te osuđuje “laicizam”.Talijanska ministrica prosvjete Mariastella Gelmini komentira da raspelo nije znak vjere nego talijanske tradicije. Ministar pravde Angelino Alfano se zgraža što bi se itko mogao smatrati povrijeđenim isticanjem raspela.

I novi tajnik oporbene Demokratske stranke, ekskomunist Pierluigi Bersani smatra da “drevna tradicija poput raspela nikome ne može biti uvredljiva”.

Dosuđena je i odšteta tužiteljici. Toje Soile Lautsi, talijanska državljanka finskog podrijetla, koja je zahtijevala da se raspelo makne iz učeonice državne škole koju su pohađala njezina djeca.

Tužba odbačena u Italiji

Obratila se Evropskom sudu 2002, pošto je njezin zahtjev odbačen na svim talijanskim instancijama.

Tagovi

Izdvajamo