ŠALJIVI VIDEOURADAK

EUROZASTUPNIK SATIRIČNOM SNIMKOM SE NARUGAO CIRKUSU U PARLAMENTU 'Umorio sam se od putovanja amo-tamo, a da ne govorimo o štetnom utjecaju na okoliš'

 
Nico Semsrott
 REUTERS

Njemački političar dosjetio se kako stati na kraj rasipanju novca svakog mjeseca zbog seobe zastupnika Europskog parlamenta od Bruxellesa do Strasbourga pronašavši u Ugovoru iz Amsterdama nedorečenost koju je vješto iskoristio za šaljivi kućni video.

Članovi Europskog parlamenta zasjedaju po jedan tjedan u mjesecu u Strasbourgu, a ostale sjednice održavaju u Bruxellesu. Revizija iz 2014. godine pokazala je da takva mjesečna seoba eurozastupnika stoji Europsku uniju 114 milijuna eura na godinu.

Kritičari odavna pozivaju na ukidanje sjednica u dva grada, ali svaki pokušaj da se tome stane na kraju blokira Francuska koja želi da se sjednice nastave održavati u njezinu gradu Strasbourgu.

Zastupnik EP-a iz Njemačke Nico Semsrott proučio je Ugovor iz Amsterdama i uočio da parlament treba imati sjedište u Strasbourgu, ali u odredbi ne piše "u gradu Strasbourgu".

Dosjetio se kako iskoristiti tu nepreciznost pa je snimio sebe na ulazu u dvoranu za parlamentarne sjednice u Bruxellesu gdje je svečano razbio bocu (pretpostavlja se šampanjca) i krstio dvoranu imenom "Strasbourg". Svoj šaljivi videouradak postavio je na YouTube.

Član njemačke 'satirične' stranke Die PARTEI, a usto i slam-pjesnik, izabran je u Europski parlament u svibnju.

"Već sam umoran od putovanja amo tamo", rekao je za agenciju Reuters iz Strasboruga i požalio se "Više od pet godina bit ću ili u autu ili vlaku više od 60 radnih dana".

Osim visokih troškova, zasjedanja EP-a u dva grada ima i štetan utjecaj na okoliš zbog ugljičnog otiska koji čine 751 eurozastupnika, a tom broju valja pridodati brojne savjetnike i službenike, koji svakog mjeseca putuju iz Bruxellesa u Strasbourg i natrag.

Britanski eurozastupnik Matthew Patten na zasjedanju EP-a u utorak pozvao je na ukidanje "besmislenog onečišćenja" koje proizvodi taj parlamentarni cirkus.

"Do 2050. proizvest će više od 600.000 tona emisije CO2. Time će poslati uvjerljiv signal Europi i svijetu da se Europska unija doista ozbiljno bori protiv klimatskih promjena", ironizirao je Patten.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:10