ZAPALIO REZERVAT

EVO KAKO ZAVRŠE PIROMANI KOJI ZAPALE POŽAR U SAD-U Sudac naredio tinejdžeru: 'Napisat ćeš 150 pisama isprike i u 10 godina isplatiti 37 mil. dolara!'

 
 Screenshot

Tinejdžer koji je potpalio požar golemih razmjera u rezervatu Columbia River Gorge u Oregonu morat će isplatiti kaznu u narednih 10 godina, naredio je sud, iako je gotovo nemoguće da će dječak ikad moći namiriti račun koji iznosi gotovo 37 milijuna dolara.

Sudac John A. Olson presudu od 36,618,330 dolara je donio u ponedjeljak, kako bi se pokrili troškovi gašenja požara, obnove šuma i oštećenih kuća, piše The Oregonian.

Petnaestogodišnjak iz Vancouvera priznao je da je nemarno izazvao požar bacivši dva vatrometa u Eagle Creek kanjon 2. rujna 2017., a vatra se brzo proširila.

Dječak je opisan kao ljubitelj snowboardinga koji redovno ide u crkvu, njegova majka je kućanica, a otac kuhar.

Vlasti njegov identitet zbog dobi nisu otkrile, kao i kako bi zaštitili njegovu sigurnost zbog ogromnog bijesa javnosti.

- Ovo je za njega velika trauma. Počinio je pogrešku - kazala je njegova majka na ruskom.

Požar koji je mladić potpalio izazvao je evakuaciju, zatvaranje autoceste i ugrozio veliku turističku atrakciju.

Sudac je naredio da tinejdžer sam može složiti plan isplate, te da će isplate biti zaustavljene nakon 10 godina ukoliko bude surađivao i ne bude počinio drugi zločin.

Na saslušanju prošlog tjedna odvjenik je zatražio razumnu kaznu, rekavši da je 37 milijuna dolara apsurdna svota za dijete.

Isplata štete isključivo je odgovornost tinejdžera, a ne njegovih roditelja, koji su u SAD došli iz Ukranjine.

Sve što dobije na račun od povrata poreza uzet će mu se, kao i primjerice potencijalni dobitak na lutriji.

Sudac je pak rekao da najveći primjer isplate odštete koji je zabilježen u Oregonu iznosi 114.000 dolara.

Dječak je u veljači osuđen na pet godina uvjetno i 1920 sati dobrotvornog rada u službi zaduženoj za gospodarenje šumama u SAD-u.

Uz to, morao je napisati više od 150 pisama isprike svim žrtvama požara koji je zahvatio gotovo 200 tisuća četvornih kilometara.

Inače, rezervat Columbia River Gorge privlaći više od tri milijuna turista godišnje i sadrži najveći broj vodopada u Sjevenoj Americi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:20